Πολιτισμός

Στο πάνθεον των λογίων ανήκει Κομμητάς – Ημερίδα στον Αλμυρό για τη ζωή και το έργο του 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε χθες το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κωφών Αλμυρού «Ο Στ. Κομμητάς» με θέμα «Η ζωή και το έργο του Κωφιώτη λογίου και παιδαγωγού Στέφανου Κομμητά». Παράλληλα παρουσιάστηκε και το βιβλίο του κ. Γιώργου Σούρλα με τίτλο «Στέφανος Κομμητάς, δάσκαλος του γένους 1762-1830, η ζωή και το έργο του».


Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση, με την οποία δίνεται η ευκαιρία μέσα από το βιβλίο του Γιώργου Σούρλα για τον Στέφανο Κομμητά να αναδείξουμε τι σημαίνει ένας ορθόδοξος κληρικός τότε, σήμερα και στο μέλλον, να αναγνωρίσουμε την οικουμενικότητα του ελληνισμού που τότε δρούσε στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης με απόλυτη ελευθερία και τη μεγάλη σημασία που είχε η Παιδεία, σήμερα και αύριο στον τόπο μας. Αν κατορθώσουμε να κρατήσουμε αυτά τα στοιχεία, την ορθόδοξη πίστη, την οικουμενικότητα του ελληνισμού και της πίστεώς μας και την παιδεία, τότε οι εορτασμοί του 2021 που έρχονται, θα είναι το εφαλτήριο για το μέλλον της Ελλάδας».


Ο κ. Δημοσθένης Χατζηλέλεκας, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή του Αλμυρού και διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις διαστάσεις του αττικού λόγου, τις οποίες δίνει ο Στέφανος Κομμητάς. «Ο αττικός λόγος είναι κάτι για το οποίο παρεξηγήθηκε ο Κομμητάς από τους ιστορικούς και από τους τότε λόγιους της εποχής. Σήμερα (σ.σ. χθες) προσπαθήσαμε να δώσουμε την πραγματική διάσταση του αττικού λόγου».

Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Νίκου, καθηγητής φιλόλογος, τόνισε ότι «σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον Κομμητά διαδραμάτισε το βιβλίο του κ. Γιώργου Σούρλα» για να προσθέσει πως «η επανέκδοση των έργων του Κομμητά του 2013 «προκαλεί» και συνοδεύει μια σειρά συνεδρίων και εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Στέφανο Κομμητά που πλέον επιβάλλουν μια διαφορετική προσέγγιση του προσώπου και της προσφοράς του».


Ο κ. Γιώργος Σούρλας, επίτιμος πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κωφών Αλμυρού «Ο Στ. Κομμητάς» και συγγραφέας του βιβλίου, σημείωσε ότι «ο Κομμητάς έζησε στη σκλαβωμένη πατρίδα την ίδια εποχή με τον Ρήγα, στην ίδια περιοχή, νεότερός του κατά πέντε χρόνια. Έζησαν σε μια εποχή που επικρατούσε στον υπόδουλο ελληνισμό, φόβος, πλάνη, δεισιδαιμονία. Ο Κομμητάς πίστευε, όπως και ο Ρήγας Βελεστινλής, ότι προϋπόθεση για την εξέγερση και την επιτυχή έκβαση της επανάστασης ήταν η αποτίναξη του πνευματικού ζυγού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγγραφικό του έργο, πολύτομο και πολυσχιδές, με παιδαγωγικό χαρακτήρα και προσανατολισμό, γράφτηκε και εκδόθηκε σε μια κρίσιμη για τον ελληνισμό περίοδο, για να αποτελέσει μέσο αφύπνισης των υπόδουλων Ελλήνων.

Το έργο του Κομμητά δεν διακρίνεται μόνο για την ποσοτική του διάσταση, με τους δεκάδες τόμους με χιλιάδες σελίδες που εξέδωσε, τις επιστολές και τους λόγους που συνέγραψε, αλλά και για την ποιοτική, αφού είναι πολυσχιδές, άρτιο επιστημονικά, προσανατολισμένο στην παιδαγωγική κατεύθυνση και τις ανάγκες της ελληνικής παιδείας της εποχής του».
«Οι ιστορικοί, οι ιστοριογράφοι και ιστοριοδίφες, δεν έκαναν τον κόπο να ενημερωθούν, να μελετήσουν και να αξιολογήσουν τους δεκάδες τόμους και τις χιλιάδες σελίδες του πλουσιότατου έργου του. Η πολιτεία δεν το συμπεριέλαβε μεταξύ των λογίων στα σχολικά βιβλία» σημείωσε για να συμπληρώσει για το βιβλίο του: «Είχα επίγνωση των δυσκολιών για την εκπόνηση του βιβλίου για μια ξεχωριστή προσωπικότητα, όπως διείδα από τις πρώτες διερευνήσεις με τα ελάχιστα βιογραφικά στοιχεία που υπήρχαν για τη ζωή και τη δράση του και το διάσπαρτο και δυσεύρετο συγγραφικό του έργο σε 25 και πλέον βιβλιοθήκες. Αισθάνθηκα την ανάγκη με τις περιορισμένες ιστορικές και φιλοσοφικές μου γνώσεις να συμβάλω στην ανάδειξη της μεγάλης προσωπικότητας του Κομμητά. Να προχωρήσω στη συγκέντρωση, επανέκδοση και διάθεση των 40 τόμων του Κομμητά. Στη συνέχεια να επιχειρήσω την έκδοση του πονήματος για τη ζωή και το έργο του, χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις επιστημονικής αναγνώρισης, αλλά στηριγμένο στην υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία και στις σχετικές μελέτες, με μόνη φιλοδοξία ότι έτσι και ελάχιστα θα μπορούσα να συμβάλω στην ανάδειξη αυτής της προσωπικότητας».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας ως μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, που εκ των πραγμάτων ανήκει στο πάνθεον των λογίων και των μεγάλων δασκάλων του γένους».
«Η Μαγνησία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον αγώνα του Διαφωτισμού, την καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας επί Τουρκοκρατίας, αλλά και μετά την απελευθέρωση. Με τους κορυφαίους του Διαφωτισμού τον Ρήγα Βελεστινλή, και τους τέσσερις κληρικούς τον Δανιήλ Φιλιππίδη, τον Γρηγόριο Κωνσταντά, τον Άνθιμο Γαζή και τον Στέφανο Κομμητά» κατέληξε ο κ. Σούρλας.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σε μια εποχή που τη διακρίνει η έκπτωση αξιών και ιδανικών, η κενότητα των λόγων και η απώλεια κάθε πνευματικότητας και φροντίδας για τον πολιτισμό, εκδηλώσεις όπως η σημερινή, μας γεμίζουν αισιοδοξία γιατί μας δείχνουν πως πάντα υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να πορεύονται έναν πιο δύσκολο, αλλά πολύ πιο όμορφο δρόμο. Που αναζητούν το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν και τις καταβολές μας, με την πνευματική δημιουργία όσων πάσχισαν να συγκροτήσουν και να στήσουν στα πόδια του το νεοελληνικό κράτος, εξασφαλίζοντας την ιστορική του συνέχεια. Ένας από αυτούς ήταν και το άξιο τέκνο της περιοχής μας, ο Κωφιώτης λόγιος, παιδαγωγός και δάσκαλος του Γένους, Στέφανος Κομμητάς. Υπήρξε ωστόσο, μια παραγνωρισμένη, δυστυχώς, προσωπικότητα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ογκώδους έργου του, παραμένει ακόμη και σήμερα, άγνωστο στους πολλούς».
Την ημερίδα συντόνισαν οι κ.κ. Δημήτριος Τσούτσας και Κωνσταντίνος Γιαννίτσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το