Πολιτισμός

«Στο ’πα και στο ξαναλέω» στα αλεβίτικα και τα ελληνικά από τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ.

Τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν αφιέρωμα στην αλεβίτικη μουσική παράδοση και οι συμμετέχοντες θα ζήσουν μια ενδιαφέρουσα διάδραση πολιτιστικής ανταλλαγής την Κυριακή 21 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα.
Θα γίνει παρουσίαση του αλεβίτικου τραγουδιού Zahid Bizi Tan Eyleme σε ποίηση του Μuhyiddin Abdal, σε συνδυασμό με το ελληνικό μικρασιάτικο τραγούδι «Στο ’πα και στο ξαναλέω».
Ίσως για καμιά άλλη θρησκευτική ομάδα δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο η μουσική, ο χορός και η ποίηση, όσο για τους Αλεβίτες. Για πολλά χρόνια, αυτές οι παραδόσεις ήταν σχεδόν κρυφές και γνωστές μόνο στο εσωτερικό αυτών των κοινοτήτων.
Η συνάντηση θα γίνει σε τρεις γλώσσες (τούρκικη, αγγλική και ελληνική).
Εισηγητές θα είναι ο Kemal Dinc και Μαρία Θωίδου. Ο Kemal Dinc συνεργάστηκε με τα Μουσικά Σύνολα στο Φεστιβάλ Πάου 2020, είναι σαζίστας και τραγουδιστής και ασχολείται με την αλεβίτικη μουσική.
Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την εκδήλωση μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mousika_synola@uth.gr
https://us02web.zoom.us/j/86238178896?pwd=OTU1ZTZsMGVobWlXcUlmT09UTndZU. Meeting-ID: 862 3817 8896 Kenncode: 4321.

Τιμή στην ποίηση
Το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει μακρά παράδοση στην οργάνωση δράσεων για την Ημέρα Ποίησης: Ημερίδες με ποιητές, διαλέξεις, απαγγελίες από καταξιωμένους ποιητές και ποιήτριες, δράσεις και απαγγελίες στίχων από φοιτητές και φοιτήτριες στους δρόμους της πόλης του Βόλου, η καθιέρωση της «Κολόνας της Ποίησης», που φιλοξενεί κάθε χρόνο στίχους από φοιτητές, εργαζόμενους, μέλη Δ.Ε.Π., πολίτες της πόλης, είναι κάποιες από αυτές.
Έτσι και φέτος, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τους περιορισμούς, αποφασίστηκε να τιμηθεί η ποίηση έστω και διαδικτυακά.
Μέλη Δ.Ε.Π., στελέχη της διοίκησης, διδάσκοντες και διδάσκουσες, εργαζόμενοι από τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαβάζουν στίχους σε μια προσπάθεια συνομιλίας με την ποίηση.
Η δράση περιλαμβάνει μια σειρά από βίντεο που θα προβάλλονται στον λογαριασμό youtube του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού (https://www.youtube.com/channel/UCJfAKSq5_XUA0X28jCkDnlA
στο playlist Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου 2021)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKmPBquhdKNqgXfadAldi3tIrDIIwA4cd/.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το Τρένο του Πηλίου 1966

Έγχρωμο βουβό φιλμ 8mm. Αρχείο A. G. Bonar. Το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου είναι ένα…

25 Νοεμβρίου 2023

Διανομή φυλλαδίων από την αστυνομία σε ΚΑΠΗ του Βόλου για την αποτροπή τηλεφωνικής απάτης

Η διανομή φυλλαδίων σε ΚΑΠΗ του Βόλου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από…

25 Νοεμβρίου 2023

Τέλος εποχής

Τέτοια διάσπαση κόμματος που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολίτευση. Γιατί δεν…

25 Νοεμβρίου 2023

Biggie – Tupac: Σε δημοπρασία οι αστυνομικές καρτέλες με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα

Οι αστυνομικές καρτέλες με τα δακτυλικά αποτυπώματα των δύο από τους μεγαλύτερους ράπερ παγκοσμίως, είναι…

25 Νοεμβρίου 2023

Πολυμήχανος

Πολυμήχανος ο Έλληνας…Αν θέλει να βρει τρόπο να «γλυτώσει ή να ξεγλυστρήσει» από κάτι θα…

25 Νοεμβρίου 2023

Πώς θα είναι η Θεσσαλία το 2033; – Επιστήμονες προέβλεπαν την καταστροφή πριν τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου!

Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου άλλαξαν άρδην την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου στη χώρα και…

25 Νοεμβρίου 2023