Οικονομία

Στο μικροσκόπιο (ξανά) δάνεια της Αγροτικής ύψους €4,9 δισ.

ΑΤΕ
Πρόκειται για 1.300 δάνεια σε μεγάλες εταιρείες, συνεταιρισμούς και συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Οι φάκελοι που έκλεισαν επί Μηλιάκου και η ανάγκη να εμφανιστούν νέα στοιχεία.
Στην τελική της φάση εισέρχεται, αν κρίνουμε από τις διαρροές, η έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν περίπου 1.300 δάνεια συνολικού ύψους 4,9 δισ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα την περίοδο 2000-2009.

Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματικά δάνεια ή δάνεια σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις και Ενώσεις Συνεταιρισμών τα οποία όταν διασπάστηκε η ΑΤΕ και πωλήθηκαν τα υγιή στοιχεία ενεργητικού στην Πειραιώς, έμειναν στο υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα.

Η διερεύνησή τους ξεκίνησε πρακτικά ήδη από το πόρισμα της ΤτΕ ΕΛΛ -0,99%βάσει του οποίου αποφασίστηκε η διάσπαση και συνεχίστηκε από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην οποία προίστατο μέχρι πρόσφατα ο νυν υπουργός Διαφάνειας, κ. Π. Νικολούδης.

Η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας μια και τα δάνεια της Αγροτικής είχαν διερευνηθεί και μάλιστα δικαστικά επί διοίκησης Μηλιάκου.

Τη διετία 2004-05 η διοίκηση Μηλιάκου έστειλε στη δικαιοσύνη σειρά φακέλων για μεγάλες εταιρικές χορηγήσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η διοίκηση Λάμπρου, ενώ προχώρησε και σε ρυθμίσεις δανείων λαμβάνοντας πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Για όσες υποθέσεις έφθασαν στο ακροατήριο η διοίκηση Λάμπρου απαλλάχθηκε ενώ από τις ρυθμίσεις η ΑΤΕ έλαβε, ως πρόσθετες εξασφαλίσεις, περιουσιακά στοιχεία (ποσοστό στην Αττική Οδό, ακίνητα, άδειες τηλεοπτικών σταθμών) τα οποία εν συνεχεία ρευστοποίησε.

Το ενδιαφέρον ως εκ τούτου εστιάζεται στο αν προκύπτουν από την κίνηση λογαριασμών των εμπλεκομένων στις χορηγήσεις νέα στοιχεία που θα προκαλέσουν σεισμό, επιβάλλοντας την επανεξέταση των υποθέσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε άλλη μια μακρόσυρτη διαδικασία στην οποία η δικαιοσύνη θα κληθεί να κρίνει τα κριτήρια υπό τα οποία δόθηκαν ή ρυθμίστηκαν δάνεια.

Πηγή:www.euro2day.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το