Τοπικά

Στο μικροσκόπιο των αρχών η ποσότητα «μαμούθ» χύμα τσίπουρου στον Τύρναβο

Αίσθηση στην κοινή γνώμη και αναπάντητα ερωτηματικά προκαλεί η δέσμευση τεράστιας ποσότητας χύμα τσίπουρου την περασμένη εβδομάδα από τις αποθήκες και τα αποστακτήρια εταιρίας στον Τύρναβο της Λάρισας.

Οι συνολικά 304,4 τόνοι τσίπουρου που δεσμεύτηκαν, αντιστοιχούν σε περίπου μισό εκατομμύριο μπουκάλια εμφιαλωμένου προϊόντος των 0,7 λίτρων, όγκος πρωτοφανής στα χρονικά, γεγονός που πυροδότησε συζητήσεις σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο και όχι μόνο, για πιθανό λαθρεμπόριο. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης –δύο αδέλφια από τον Τύρναβο- υποστηρίζουν πως όλα ήταν νόμιμα, πως κατέχουν τα απαραίτητα παραστατικά, και πως η έρευνα των αρμόδιων αρχών (Οικονομική Αστυνομία, Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, Τελωνείο) θα τους δικαιώσει.

Την ώρα που το Τελωνείο Λάρισας μελετά τα βιβλία και τα παραστατικά της επιχείρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα της κατοχής του τσίπουρου, να εξακριβωθούν οι διαφυγόντες φόροι και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, στη Χημική Υπηρεσία της Λάρισας αναλύονται τα δείγματα που εστάλησαν για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του προϊόντος, ενώ έχει ενημερωθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Αποσταγματοποιός με εμπειρία δεκαετιών στην παραγωγή τσίπουρου, έλεγε στο «Έθνος» πως με τις άδειες διημέρου και τους τέσσερις άβυκες («καζάνια») απόσταξης που κατείχαν οι ιδιοκτήτες είναι απολύτως αδύνατο να παραχθεί αυτή η ποσότητα τσίπουρου μέσα στο δίμηνο που προβλέπει η νομοθεσία. Αν οι επιχειρηματίες αγόρασαν την επιπλέον ποσότητα από δεκάδες άλλους αποσταγματοποιούς, προκειμένου να την εμπορευτούν, θα πρέπει αυτό να το αποδείξουν με τα αντίστοιχα τιμολόγια. Επιπλέον, ωστόσο, θα πρέπει να αποδείξουν πως έχουν καταβάλλει τους φόρους για το σύνολο των 304 τόνων, που με βάση τα 0,68 ευρώ ανά λίτρο αντιστοιχεί σε 205.000 ευρώ.

«Αν έχουν στην κατοχή τους τα παραστατικά για να αποδείξουν τα παραπάνω, είναι πράγματι νόμιμοι. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανεξήγητο γιατί να επιλέξει κάποιος να στοκάρει τέτοια μεγάλη ποσότητα στις αποθήκες του», ανέφερε στο «Έθνος» τοπικός ποτοποιός, που γνωρίζει τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το