Οικονομία

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας 600 φορολογούμενοι

LEFTA

Σε τρεις μεγάλους φακέλους επικεντρώνονται οι έρευνες των Αρχών σχετικά με την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Το νέο αντικείμενο έρευνας για τις κρατικές υπηρεσίες αποτελούν οι αγορές ξένων ομολόγων. Στο “μικροσκόπιο” της εφορίας έχουν μπει 600 φορολογούμενοι, ενώ ακολουθούν και άλλοι 200, ο καθένας εκ των οποίων είχε νόμιμα αγοράσει ομόλογα πάνω από 500.000 ευρώ.
Ωστόσο ορισμένοι εκ των κατόχων των ομολόγων εμφανίζονται και σε άλλες λίστες, που ερευνώνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Αυτό που έχει κινήσει τις υποψίες των διωκτικών Αρχών είναι το γεγονός πως οι ομολογιούχοι αυτοί έσπασαν τα ξένα ομόλογα στο εξωτερικό μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο κεφάλαια στο εξωτερικό. Η περίοδος που ερευνάται είναι μεταξύ 2014 – 2015 και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί εάν ορισμένες από αυτές τις ενέργειες έγιναν την περίοδο των capital controls καθώς για έναν περίπου μήνα στο πλαίσιο που διέπει τέτοιου είδους συναλλαγές υπήρχε κενό.
Ο δεύτερος φάκελος που βρίσκεται υπό στενό έλεγχο είναι αυτός των Panama Papers. Ήδη ερευνώνται 800 ΑΦΜ, μεταξύ αυτών δικηγορικά γραφεία, κρατικοί λειτουργοί, δημοσιογράφοι, off shore εταιριες, αλλά και 350 εταιρίες με έδρα την Ελλάδα αλλά αγνώστου ιδιοκτήτη.
Ο τρίτος φάκελος έχει να κάνει με τη λίστα που έφτασε σε ελληνικά χέρια από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Ήδη έχουν δοθεί 70 εντολές ελέγχου που αφορούν μεταφορά κεφαλαίων προς την Ελλάδα.
Πηγή: Mega

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το