Τοπικά

«Στο μικροσκόπιο» η απειλή των μυγών στα φρούτα – Διεθνής συνάντηση επιστημόνων σε Βόλο και Πορταριά

Συντονιστής σε ένα μεγάλο διεθνές ερευνητικό έργο, το FF-IPM, που αφορά στην αντιμετώπιση μυγών που προσβάλλουν τα φρούτα και τα καταστρέφουν, είναι το εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 21 ερευνητικοί οργανισμοί και ιδιωτικοί φορείς από 15 χώρες, εκ των οποίων οι δέκα είναι από την Ευρώπη και οι πέντε από το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική, την Κίνα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Από την περασμένη Δευτέρα 60 ερευνητές και επιστήμονες των οργανισμών και φορέων βρέθηκαν στον Βόλο, όπου συμμετείχαν στην πρώτη διευρυμένη συνάντηση για να θέσουν τους στόχους και τις δράσεις. Οι συναντήσεις έγιναν για πέντε μέρες στην Πορταριά και την πρώτη μέρα παρευρέθηκαν και παραγωγοί, μέλη συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, στελέχη του υπουργείου και διευθύνσεων αγροτικής ανάπτυξης περιφερειών και άλλοι.

Το έργο FF-IPM με τίτλο «Ηλεκτρονικά υποστηριζόμενη αντιμετώπιση νέων ειδών εισβολέων των μυγών των φρούτων με έμφαση στην πρόληψη εγκατάστασης και στην εκτός εποχής διαχείριση των πληθυσμών τους» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020) με ένα συνολικό προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ.
«Το έργο FF-IPM αναφέρεται σε τρία είδη μυγών των φρούτων που προκαλούν σημαντικές απώλειες στην παραγωγή και εμπορία νωπών φρούτων παγκοσμίως.

Πρόκειται για τη μύγα της Μεσογείου που απειλεί τα τελευταία έτη και τις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης καθώς και για την «ανατολική» μύγα και τη μύγα του ροδάκινου που αποτελούν σημαντικά είδη εισβολείς και επικείμενη απειλή για τις καλλιέργειες οπωροφόρων στην Ευρώπη» τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Εντομολογίας κ. Νίκος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα έχουμε τη μύγα της Μεσογείου η οποία έχει παρουσία και στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως στη Μαγνησία. Η μύγα της μεσογείου προσβάλλει 300 είδη φρούτων. Εισβάλλει στο φρούτο και το καταστρέφει. Έτσι προκαλείται ζημιά στον παραγωγό, αλλά και στην αγροτική οικονομία, καθώς χάνονται ποσότητες προς εξαγωγή, ενώ υπάρχουν χώρες που δεν δέχονται φρούτα από περιοχές, όπου δραστηριοποιείται η μύγα της μεσογείου. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τα έντομα αυτά, γιατί θα προστατεύσουμε και το περιβάλλον, αφού θα μειωθούν και οι ψεκασμοί».

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως «ως εργαστήριο διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στη μελέτη του συγκεκριμένου εντόμου και είμαστε ικανοποιημένοι που αναλάβαμε τον ρόλο του συντονιστή».
Όσο για τα εργαλεία που θα λειτουργήσουν για την αντιμετώπιση της μύγας της μεσογείου είπε πως «θα επιχειρήσουμε να ελέγξουμε τα σημεία εισόδου των φρούτων για να διαπιστώσουμε ότι δεν είναι μολυσμένα από την ασιατική μύγα και τη μύγα του ροδάκινου. Επίσης θα αναπτύξουμε βιοκλιματικό μοντέλο που προβλέπει ποιες περιοχές είναι φιλικές για τα έντομα αυτά, ενώ θα περιέχει κομμάτια και για την κλιματική αλλαγή για να προετοιμαστούμε καλύτερα.
Επίσης θα αναπτύξουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των πληθυσμών της μύγας της μεσογείου στις περιοχές που υπάρχει και στη συνέχεια θα μπορεί κατευθύνει τις επεμβάσεις στον χώρο και στον χρόνο».

Σκοπός του έργου
Σκοπός του έργου είναι α) η πρόληψη μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής μέτρων στα πρώτα στάδια της διαδικασίας εισβολής των εντόμων και β) η αντιμετώπιση των εγκατεστημένων ειδών σε εκτός εποχής περιόδους που θεωρούνται καίριες για την ανάπτυξη των πληθυσμών τους (off-season IPM). Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναπτυχθούν καινοτόμα εργαλεία α) πρόληψης της εισαγωγής προσβεβλημένων φρούτων, β) εντοπισμού εγκατεστημένων πληθυσμών στα αρχικά στάδια της εισβολής και γ) βιολογικής καταπολέμησης και στρατηγικές αντιμετώπισης που βασίζονται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατάλληλου λογισμικού. Πιλοτικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε 8 διαφορετικές χώρες.

Τα αποτελέσματα του έργου θα συμβάλουν στην κατανόηση των παραγόντων που καθορίζουν την επιτυχία εγκατάστασης των βιολογικών εισβολών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και στην προετοιμασία των Ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση των σημαντικών νέων ειδών εισβολέων, προάγοντας την παραγωγή και εμπορία φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το