Ελλάδα

Στο Μαξίμου οι Ελβετοί για τις αδήλωτες ελληνικές καταθέσεις

ÓÕÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÌÅ ÔÏ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÏ ÅÐÉÔÅËÅÉÏ ÔÇÓ ÊÕÂÅÑÍÇÓÇÓ ÓÔÏ ÌÅÃÁÑÏ ÌÁÎÉÌÏÕ (EUROKINISSI/ ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Οι υπουργοί Επικρατείας Ν.Παππάς και Παν.Νικολούδης (αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς) συναντώνται την Πέμπτη στο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας, με επικεφαλής τον Υφυπουργό για διεθνή Οικονομικά θέματα Ζακ ντε Βατβιλ.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 12.00 το μεσημέρι και είχε προαναγγελθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών» που αφορά καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας που δεν έχουν φορολογηθεί.

Από την ελβετική πλευρά, είχε σχολιαστεί ότι ο νέος γύρος ελληνοελβετικών επαφών για τις μη δηλωθείσες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα έχει ως κύριο αντικείμενο τη διευθέτηση «του παρελθόντος», είχε πει τότε ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Ρολάν Μεϊέρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης που Βέρνη και Αθήνα θα συζητήσουν το θέμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν απο την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,4 δισεκατομμύριο ευρώ). Ο Ρολάν Μεϊέρ δεν επιβεβαίωσε το ποσόν.

Επί του ποσού αυτού, ένα τμήμα έχει δηλωθεί. Ένα άλλο τμήμα του ποσού αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής ή πρόκειται για ποσά που έχουν ωφεληθεί οι καταθέτες από γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα (εφοπλιστές) και εξαιρούνται νομίμως κάθε επιβάρυνσης.

Οι ελβετικές αρχές έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις καταθέσεις αυτές. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Εβελίν Βιντμέρ-Σλουμπφ δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι «το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η ελβετική κυβέρνηση) δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με το ύψος των μη φορολογημένων ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία».

Αλλά τις τελευταίες ημέρες τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι, παρά την επείγουσα ανάγκη ρευστότητας, η Αθήνα δεν έχει κάνει τίποτε για την ανάκτηση των ποσών που κατέχουν Έλληνες πολίτες σε λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το