Τοπικά

Στο Λονδίνο «χτίζει» ένα αύριο δίχως όρια… ο Βολιώτης αρχιτέκτονας Δημήτρης Θέμελης

Ο Δημήτρης Θέμελης, 36 ετών, από τον Βόλο, χθες βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τα εγκαίνια της 9ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη, στην οποία συμμετέχει με το έργο της μετατροπής μίας παλιάς αποθήκης στο κέντρο του Βόλου σε γκαλερί. Πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή από το Λονδίνο, όπου ζει μόνιμα και εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster and Partners, ένα από τα κορυφαία στον κόσμο.
Η διήμερη έλευσή του στην Ελλάδα είχε να κάνει με την παρουσία του στην 9η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, ενός θεσμού που καθιέρωσε από το 1995 το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Ο Θέμελης είναι ένας από τους 72 συμμετέχοντες της φετινής Biennale, παρουσιάζοντας την αποκατάσταση και επανάχρηση μίας παλιάς και ερειπωμένης από χρόνιας ισόγειας πέτρινης αποθήκης του προηγούμενου αιώνα, στον χώρο τέχνης «δ», που ανήκει στον πεθερό του, Θανάση Δουλκέρογλου (είναι παντρεμένος με την κόρη του, Μαργαρίτα, εικαστικό στο επάγγελμα).

Το συγκεκριμένο αρχιτεκτόνημα, το οποίο παραδόθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2015, ήταν το τελευταίο για τον Δημήτρη Θέμελη εντός ελληνικών συνόρων, το διάστημα που συνεργαζόταν ακόμη με τον αδερφό του, Μιχάλη, προτού λάβει την απόφαση να επιστρέψει στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο και συνεργαστεί για δεύτερη φορά με το γραφείο του σπουδαίου Βρετανού αρχιτέκτονα Norman Foster.
«Μιλάμε για ένα μικρό έργο και σε σχέση με τα υπόλοιπα εκθέματα που θα δουν οι επισκέπτες, αποτελεί την εξαίρεση. Ρίχνοντας δε μία ματιά στη φετινή Biennale μπορούμε να δούμε έργα με μεγάλους προϋπολογισμούς και υψηλών προδιαγραφών. Πράγμα που σημαίνει ότι η επιλογή ενός τέτοιου έργου, που είναι πιο προσιτό στην τέχνη και σε κλίμακα στον άνθρωπο, προσπαθεί να βάλει μία άλλη οπτική γωνία στην έκθεση. Κι αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον», σημείωσε ο κ. Θέμελης, ενώ στη συνέχεια έδωσε και μία άλλη διάσταση της αρχιτεκτονικής πρότασής του: «Αναζωογόνησε την ευρύτερη περιοχή. Δημιουργήθηκε ένας πυρήνας πολιτισμού σε ένα κομβικό σημείο του Βόλου, ενώ παραδόθηκε ένας χώρος φωτεινός, με όγκο, με καλή κλίμακα και πολλή μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, αλλά και το «παιχνίδι» με το φως και τη σκιά. Σκοπός μας ήταν εξ αρχής να αφήνουμε τους επισκέπτες να συνδιαλέγονται με τον χώρο και να βιώνουν μία μοναδική εμπειρία. Έχω εκπλαγεί από τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε κατά την τριετή λειτουργία του χώρου και πώς έχει εξελιχθεί αυτή η επέμβαση».

Τα επαγγελματικά επιτεύγματα του Βολιώτη αρχιτέκτονα μηχανικού, ο οποίος το 2005 έκανε το μεταπτυχιακό του στο Columbia University της Νέας Υόρκης παίρνοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright, δεν εκπλήσσουν. Οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές του, σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή αριστεία του, παρέχουν στον Δημήτρη Θέμελη μοναδικές ευκαιρίες μίας διεθνούς καριέρας που προκαλεί θαυμασμό. «Το βήμα στην Αμερική έφερε τα πάνω-κάτω. Εκεί κατάλαβα ότι η αρχιτεκτονική δεν έχει όρια», εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά.
Την τελευταία διετία υπήρξε επίσης μέλος της ομάδας που σχεδίασε τη νέα ευρωπαϊκή έδρα του «Bloomberg», στην «καρδιά» του Λονδίνου και διεκδικεί το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής RIBA Stirling, έχοντας συμπεριληφθεί στα έξι καλύτερα κτίρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι ένα όνειρο, από τη στιγμή που ξεκινάς και ασχολείσαι με όσα επιθυμείς από μικρό παιδί. Ο Norman Foster έχει επιδράσει στη μοντέρνα και σύγχρονη αρχιτεκτονική που ζούμε τα τελευταία 40 χρόνια. Και το να είσαι μέλος αυτής της ομάδας είναι μία διαρκής πρόκληση. Δημιουργούμε το μέλλον. Σκεφτείτε απλά ότι στο γραφείο μας κάνουμε σχέδια μέχρι και το πώς θα εποικήσουμε τον Άρη. Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε κατασκευές, χτίζοντας τις βάσεις για πιθανή μετοίκηση με το υλικό που υπάρχει στον πλανήτη. Είναι εικονικές μελέτες, αλλά με δόσεις πραγματικότητας. Κάπως έτσι γεννάται η καινοτομία, με μία βάση ουτοπίας, για να προχωρήσουν τα πράγματα», δήλωσε ο χαρισματικός Βολιώτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το