Τοπικά

Στο «κόκκινο» η αγωνία χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών

Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ζουν με την ελπίδα της πρόσληψης για την ερχόμενη σχολική χρονιά ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προχωρήσει στην πρόσληψη 30.000 και πλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών αξιοποιώντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης, όπως δημόσιους πόρους, ΕΣΠΑ και άλλους.
Η προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται εντός ημερών και οι διαδικασίες θα τρέξουν πολύ γρήγορα, καθώς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο θα γίνουν και οι προσλήψεις.
Το μεγάλο ερώτημα για τους αναπληρωτές, είναι, αν οι πίνακες θα παραμείνουν οι ίδιοι με πέρυσι ή θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν και οι φετινές προϋπηρεσίες. Αυτό ενδιαφέρει πολλούς αδιόριστους οι οποίοι εργάστηκαν κανονικά πέρυσι και έχουν συγκεντρώσει προϋπηρεσία, αλλά και όσους έλαβαν κάποιο τίτλο και θέλουν να τον αξιοποιήσουν.
Μέχρι και χθες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν είχαν κάποια ενημέρωση για την προκήρυξη των αναπληρωτών οι οποίοι σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμοι με τη βαλίτσα στο χέρι για να αναχωρήσουν, όπου τους στείλει το υπουργείο.

Αυτό που έχει δηλωθεί πάντως από τη νέα υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως είναι μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου να βρίσκονται στα σχολεία όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Και πέρυσι είχε συμβεί το ίδιο, όταν το υπουργείο προσέλαβε σε μια φάση χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τα σχολεία γέμισαν από εκπαιδευτικούς.
Στη Μαγνησία οι αναπληρωτές την προηγούμενη σχολική χρονιά ανήλθαν στους 400. Στα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά εργάστηκαν 194 αναπληρωτές εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν στην ειδική αγωγή.

Πιο αναλυτικά η κατανομή των αναπληρωτών είχε ως εξής: ΠΕ60 νηπιαγωγοί δώδεκα, ΠΕ60. ΕΑΕ νηπιαγωγοί ειδικής τέσσερις, ΠΕ61 Ειδικής Αγωγής νηπιαγωγοί δύο, ΠΕ70 δάσκαλοι 21, ΠΕ70. ΕΑΕ δάσκαλοι τέσσερις, ΠΕ71 δάσκαλοι 67, ΠΕ06 Αγγλικής φιλολογίας τέσσερις, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών εννιά, ΠΕ11 Φυσικής αγωγής τέσσερις, ΠΕ79.01 ΕΑΕ Μουσικής Επιστήμης τρεις, ΠΕ86 Πληροφορικής επτά, ΠΕ91.01 Θεατρικών σπουδών τέσσερις, σύνολο 141 από το υπουργείο Παιδείας.
Επίσης από την Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης Θεσσαλίας προσλήφθηκαν 35 αναπληρωτές στην κατηγορία του Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού που κατανέμονται ως εξής: ΠΕ21 Θεραπευτών Λόγου τρεις, ΠΕ23 Ψυχολογίας επτά, ΠΕ25 Σχολικοί Νοσηλευτές 17, ΠΕ28 Φυσικοθεραπευτές τρεις, ΠΕ29 Εργασιοθεραπευτές ένας, ΤΕ30 Κοινωνικοί λειτουργοί τέσσερις. Ακόμη προσλήφθηκαν 18 άτομα από την κατηγορία ΔΕ01 Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι πολλές κατηγορίες μέσα από τις οποίες αμείβονται οι αναπληρωτές. Γενικά υπάρχει το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ο κρατικός προϋπολογισμός.
Ειδικότερα όμως το ΕΣΠΑ έχει οκτώ κωδικούς, όπως εξατομικευμένη, Ενιαίος Τύπος ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, Ενίσχυση προσχολικής Εκπαίδευσης, ΕΚΟ-Τάξεις Υποδοχής, Ένταξη προσφυγόπαιδων, ΠΕΠ-Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική υποστήριξη, Ενίσχυση Υποστηρικτικών Δομών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το