Τοπικά

Στο «κόκκινο» η αερορύπανση την Κυριακή στον Βόλο

Νέφος αντιμετωπίζουν πολλές χειμερινές ημέρες -και ειδικά νύχτες- οι κάτοικοι του Βόλου. Οι τιμές συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων που καταγράφηκαν την Κυριακή είναι εξαιρετικά επιζήμιες για την υγεία των κατοίκων καθώς πρόκειται για συγκεντρώσεις οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με τις τιμές που ανακοινώνονται σε βαριά ρυπασμένες πόλεις.
Με την εκδήλωση της κρίσης διαπιστώθηκε και μεγάλη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως στο Βόλο και τη Λάρισα και η Περιφέρεια αποφάσισε χθες την αγορά μετρητών καπναερίων. Την Κυριακή η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στο Βόλο «χτύπησε κόκκινο» με τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια να κυμαίνονται σταθερά πάνω από τα 50mlg3 που ορίζει η Νομοθεσία και επιβάλλει τη λήψη μέτρων.
Τα pm2 και τα pm10 έπνιξαν τον Βόλο και οι μετρήσεις από τις 8 το βράδυ κυμάνθηκαν από 102 mlg3 μέχρι 205 mlg3. Ο μέσος όρος των pm2 ήταν 70 και των pm10, 85 mlg.
Πρόκειται για τεράστιες συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων που προκαλούν σοβαρές επιβαρύνσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης.
Σύμφωνα με Οδηγία της Ε.Ε., η μέση ημερήσια συγκέντρωση ΡΜ10 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 μg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες το έτος.
Ακόμα μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των πολιτών καταγράφεται στις επίσης τρομακτικές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5, δηλαδή των ακόμα πιο μικροσκοπικών σωματιδίων, καθώς όσο πιο μικρό είναι το σωματίδιο τόσο πιο εύκολα και πιο βαθιά εισχωρεί στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Έχουν μεγαλύτερη ενεργό επιφάνεια, οπότε προσροφούν μεγαλύτερη ποσότητα τοξικών συστατικών ανά μονάδα μάζας σε σχέση με τα σωματίδια μεγαλύτερης αεροδυναμικής διαμέτρου.
Λόγω της ανάγκης για τη διενέργεια πολλαπλών ελέγχων κατόπιν καταγγελιών, για τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης, η Περιφέρεια προχωρά στην προμήθεια φορητών αναλυτών καπναερίων με 7.400 ευρώ. Τα pm2 άγγιξαν υψηλότερη τιμή τα 182 και τα pm10 τα 205 mlg3.
Οι αναλυτές καυσαερίων για την μέτρηση των εκπομπών θα διαθέτουν αναλυτικό σύστημα κατάλληλο για μέτρηση σε σταθερές εστίες καύσης για μαζούτ, ντίζελ, αέρια καύσιμα (π.χ. φυσικό αέριο, υγραέριο, προπάνιο βοτάνιο κ.λπ.), καύσιμο στερεής βιομάζας (π.χ. πέλετ, μπρικέτες).
Το αναλυτικό σύστημα θα περιλαμβάνει στη μνήμη του λίστα με προγραμματιζόμενα καύσιμα και λίστα με ελεύθερα προγραμματιζόμενα, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να επιλέγει το καύσιμο το οποίο χρησιμοποιεί και να ξεκινάει τη μέτρηση. Ο αναλυτής θα έχει τέσσερις ελεύθερες υποδοχές αισθητήρα και αυτόματη εκτέλεση εύρους μέτρησης. Θα είναι φορητός και θα διατίθεται, μέσα σε θήκη μεταφοράς. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να εκτυπώνει τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε εκτυπωτή και θα διαθέτει τουλάχιστον 100 μνήμες μετρήσεων.
Η εταιρεία που θα τους διαθέσει θα αναλάβει και την εκπαίδευση των χειριστών μηχανημάτων σε λέβητες στερεών, αερίων και υγρών καυσίμων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το