Κόσμος

Στο Γερμανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Τούρκος επιτετραμμένος

newego_LARGE_t_1101_54306060_type13145

Για μια συζήτηση γύρω από την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας κλήθηκε στο γερμανικό ΥΠΕΞ, ο Τούρκος επιτετραμμένος στο Βερολίνο.

Η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε μετά από την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία από το γερμανικό κοινοβούλιο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής για την απόφασή τους να ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης.
Ο «σουλτάνος» ανέφερε ότι οι βουλευτές αυτές έχουν «χαλασμένο αίμα» και πρέπει να εξεταστούν στο εργαστήριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης επισημάνθηκε από γερμανικής πλευράς ότι οι πρόσφατες δηλώσεις για τους Γερμανούς βουλευτές δεν «συνάδουν με τις κατά παράδοση στενές σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας.
Νωρίτερα σήμερα, την ενόχλησή για τις δηλώσεις Ερντογάν εξέφρασε και η Άγνκελα Μέρκελ, που χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Το Βερολίνο είχε ήδη καταγγείλει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής ότι στηρίζουν την «τρομοκρατία» και είπε ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καταγωγή τους.
Ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι έχουν δεχτεί απειλές για τη ζωή τους, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να τους παράσχει προστασία.
Ενόχληση του γερμανικού Τύπου
Τα σχόλια του Τούρκου σουλτάνου προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην Γερμανική κοινωνία, με τον Τύπο να σχολιάζει ιδιαίτερα αρνητικά την τελευταία «έκρηξη» του Ερντογάν.
«Πράγματι πρόκειται για μια κλιμάκωση της διεθνούς πολιτικής με ρατσιστικά κίνητρα. Μέσα στις μεγαλομανείς φαντασιώσεις του ο Ερντογάν φαίνεται να θέλει να ορίζει και ποιος είναι Τούρκος και ποιος όχι.
Πάντως αυτό δεν θεωρείται καλή διακρατική συνεργασία. Μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι το ψήφισμα δεν έγινε αποδεκτό με ευχαρίστηση από την τουρκική πολιτική. Ως ανεξάρτητη απόφαση όμως ενός κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας που αγωνίζεται για την συνειδητοποίηση της βίαιης ιστορίας στις αρχές του 20ου αιώνα αξίζει τον σεβασμό και εκείνων που είναι διαφορετικής άποψης» ανέφερε η φημερίδα Berliner Zeitung.
«Ό,τι και να πιστεύει κανείς για το ψήφισμα για τους Αρμένιους στο γερμανικό κοινοβούλιο, χάρη σε αυτό αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του τούρκου προέδρου με μοναδικό τρόπο» επισημαίνει από την πλευρά της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Η ανυπόκριτη, όσο και θρασύτατη επιρροή του αυταρχικού προέδρου φαίνεται να έχει αποτελέσματα. Ο Ερντογάν ζήτησε αλληλεγγύη και την έχει. Αλλά διαφορετικά απ’ ό,τι ήθελε. Οι τουρκικές κοινότητες της Γερμανίας μπορεί να θεωρούν το ψήφισμα για τους Αρμένιους λάθος, ωστόσο χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Ερντογάν αποτρόπαιες».
Στο ίδιο ύφος κινείται και το δημοσίευμα της Markische Oderzeitung: «Εδώ φανερώνεται ένας τρόπος σκέψης, ο οποίος χαρακτηρίζει και τον ‘δίδυμο’ του Ερντογάν, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δύο θεωρούν όλους τους ανθρώπους που κατάγονται από τη χώρα τους υποτελείς τους. Ο Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του σουλτάνο όλων των Τούρκων, ακόμη και αυτών στη Γερμανία. Και στους σουλτάνους δεν αρέσουν οι αντιρρήσεις. Επιπλέον και οι διασυνδέσεις με την τρομοκρατία για τις οποίες κατηγορεί γερμανούς βουλευτές δείχνουν ότι ο πρόεδρος προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα για τον κόσμο και την επεξεργάζεται μέχρι να του ταιριάξει».
Πηγές: Reuters, DW

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το