Τοπικά

Στο εξωτερικό για εργασία με καλές αμοιβές νηπιαγωγοί που αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπως την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, βρίσκονται ήδη απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι οποίοι εργάζονται σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές δομές.
Η απουσία προοπτικής διορισμού τους στην ελληνική εκπαίδευση, καθώς και οι περιορισμένες ευκαιρίες για εργασία σε άλλες δομές εκπαίδευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή του ιδιωτικού τομέα ωθούν όλο και περισσότερους αποφοίτους να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
Μάλιστα είναι συχνό φαινόμενο πλέον να απευθύνονται στους καθηγητές του Τμήματος για να γράψουν μια συστατική επιστολή.
Επομένως μετανάστες επιστήμονες δεν έχουμε μόνο σε γιατρούς και μηχανικούς, αλλά και σε εκπαιδευτικούς.

Χιλιάδες είναι οι αδιόριστοι νηπιαγωγοί που κάθε χρόνο ελπίζουν να προσληφθούν ως αναπληρωτές στην εκπαίδευση, ενώ αυτή την περίοδο καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για τον μόνιμο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Κάποιοι από αυτούς εργάζονται σε δομές προσχολικής αγωγής των Δήμων ή και του ιδιωτικού τομέα με μικρές συνήθως αποδοχές.
Αντιθέτως στο εξωτερικό τα χρήματα που λαμβάνουν, είναι τουλάχιστον τα διπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα.
Πριν λίγο καιρό ακόμη 30 τελειόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης ορκίστηκαν λαμβάνοντας το πτυχίο τους.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος κ. Κώστας Μάγος «οι επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους νηπιαγωγούς είναι πολύ περιορισμένες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Έτσι έχουν δύο δρόμους. Ο ένας είναι να κάνουν μεταπτυχιακό για να ενισχύσουν τα προσόντα τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Ο άλλος δρόμος που το βλέπουμε και σε μια ομάδα φοιτητών, είναι να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, όπου είναι αλήθεια ότι βρίσκουν πιο εύκολα εργασία. Έχουμε απόφοιτες και απόφοιτους που δουλεύουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Δανία και θεωρούνται και πολύ καλοί εκπαιδευτικοί που σημαίνει ότι οι γνώσεις που έχουν λάβει στο Τμήμα, είναι υψηλού επιπέδου. Οι νηπιαγωγοί είναι ευχαριστημένοι από τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας τους. Και φαίνεται πως υπάρχουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Βέβαια εκεί οι ώρες εργασίας είναι περισσότερες σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ κάνουν και άλλες εργασίες. Από την άλλη η αμοιβή τους είναι πολύ καλύτερη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι φοιτητές που έχουν κάνει πρόγραμμα Εράσμους και βρέθηκαν για ένα εξάμηνο σε κάποια χώρα, βρίσκουν πιο εύκολα εργασία στο εξωτερικό».
Ο κ. Μάγος συμπλήρωσε πως «από τις συστατικές επιστολές που μας ζητούν οι απόφοιτοί μας στην αγγλική γλώσσα, σημαίνει ότι όλο και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτών που θέλουν να στραφούν στο εξωτερικό. Άλλωστε είναι και μια καλή εμπειρία ζωής σε αυτή την ηλικία που βρίσκονται, να ζήσουν και να δουλέψουν στο εξωτερικό, αφού ανοίγουν οι ορίζοντές τους».
Ο κ. Μάγος είπε ακόμη πως το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου στις περισσότερες χώρες είναι κοινό, καθώς συνδυάζει την κοινωνικοποίηση του παιδιού με την παροχή γνώσης. Και οι σπουδές στην Ελλάδα εξασφαλίζουν ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο».

Οι ελληνικές κοινότητες
Μάλιστα Έλληνες νηπιαγωγούς ζητούν και οι ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό, που με το τελευταίο κύμα μετανάστευσης έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Πρόκειται για νέες οικογένειες Ελλήνων, που θέλουν τα παιδιά τους να τα εκπαιδεύσουν Έλληνες εκπαιδευτικοί, ώστε να μη χάσουν την επαφή με την ελληνική γλώσσα. Κάποιες φορές τα μαθήματα διεξάγονται σε ομάδες παιδιών και σε χώρους που επιλέγονται από τους γονείς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το