Τοπικά

Στο Ευρωκοινοβούλιο δύο μαθητές του Βόλου – Ο Ρωμανός Λουδοβίκος του 3ου ΓΕΛ και η Μαρία-Γαρυφαλλιά Γράντζα του 2ου ΓΕΛ

Στο Ευρωκοινοβούλιο που βρίσκεται στο Στρασβούργο θα μεταβούν δύο μαθητές της Β’ Τάξης Λυκείου του Βόλου, ο Ρωμανός Λουδοβίκος από το 3ο ΓΕΛ Βόλου και η Μαρία-Γαρυφαλλιά Γράντζα από το 2ο ΓΕΛ Βόλου στο πλαίσιο του προγράμματος euroscola.
Οι δύο μαθητές συμμετείχαν με άλλους συνομηλίκους στη διαδικασία συγγραφής μιας έκθεσης για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο φθινόπωρο και κατάφεραν να επιλεγούν για να έχουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.
Το θέμα της έκθεσης αφορούσε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν σε διάφορους τομείς. Έτσι οι συμμετέχοντες μαθητές κλήθηκαν να δώσουν λύσεις.

Ο μαθητής της Β’ Τάξης του 3ου ΓΕΛ Βόλου Ρωμανός Λουδοβίκος τόνισε πως ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι βέβαια η ανεργία, αλλά και η απουσία κινήτρων για την κινητικότητα. Η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει περιπέσει σε μια κατάσταση στασιμότητας.
Προτείνοντας λύσεις τόνισε πως «αυτό που έγραψα και νομίζω πως μέτρησε, είναι να έχουμε πίστη στον άνθρωπο, στον Θεό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η σπίθα που θα μπορέσει να ανατρέξει όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα. Άλλωστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει προβλήματα στα θεμέλιά του».
Ερωτηθείς, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει προοπτικές μας απάντησε: «Ναι, αν και θα προτιμούσα να μείνω στη δικιά μου χώρα για εργασία».
Αναφορικά με την επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο στα τέλη του μηνός, μας τόνισε πως θα είναι μια όμορφη εμπειρία που βέβαια έχει και αρκετή δουλειά. Εκεί θα ασχοληθούμε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το περιβάλλον. Ήθελα να πάω στο Στρασβούργο, γιατί με ενδιαφέρουν τα πολιτικά ζητήματα και γι’ αυτό συμμετείχα στη διαδικασία της συγγραφής της έκθεσης».
Από την πλευρά της η Μαρία-Γαρυφαλλιά Γράντζα είπε πως στην έκθεσή της αναφέρθηκε στα θέματα των προσφύγων, της τρομοκρατίας που απασχολούν σήμερα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τονώσει ξανά τη σημασία της αλληλεγγύης μυώντας τους πολίτες σε αυτές τις αξίες του ανθρωπισμού. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ άλλων μέσα και από τη λειτουργία διαφόρων θεσμών» μας ανέφερε η μαθήτρια, η οποία είναι ενθουσιασμένη που θα βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η ίδια είχε συμμετάσχει πέρυσι στη Βουλή των Εφήβων έχοντας αναπτύξει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επομένως μετά την περυσινή εμπειρία του ελληνικού κοινοβουλίου, θα έχει φέτος και την εμπειρία του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι μαθητές από όλη τη Θεσσαλία που θα ταξιδέψουν στο Στρασβούργο, αρχίζουν μεταξύ τους συναντήσεις για την καλύτερη οργάνωση των θεμάτων που θα παρουσιάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το