Οικονομία

Στο Eurogroup για το 1 δισ. ο Τσακαλώτος

tsakalotos
Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ενώ την Τρίτη αναμένονται και πάλι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup  θα είναι σύντομη και «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα», σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Όπως ο ίδιος ανάφερε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

Ο πρωθυπουργός σήμερα στις 9.30 το πρωί θα έχει στη Βουλή την καθιερωμένη εβδομαδιαία άτυπη σύσκεψη εργασίας με κορυφαίους υπουργούς και στενούς του συνεργάτες. Εκεί αναμένεται να «κλειδώσουν» τα επόμενα βήματα τόσο σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, όσο και σε επίπεδο στρατηγικής, αφού αύριο Τρίτη, αναμένονται και πάλι στην Αθήνα οι επικεφαλής της ομάδας των δανειστών για έναν ακόμα γύρο διαπραγμάτευσης με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης έως την Παρασκευή.

Τέσσερις ημέρες διαπραγμάτευσης για δεκατρία προαπαιτούμενα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά ούτε αυξήσεις φόρων ούτε το ασφαλιστικό.Το πακέτο όμως περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την προετοιμασία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και την τιμολόγηση των εξετάσεων διαγνωστικών κέντρων.

Ως τίτλοι, τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δεν δημιουργούν εκ των προτέρων εικόνα εμπλοκής. Πηγές των δανειστών, όμως, αναφέρουν ότι κρύβουν σημαντικό βαθμό δυσκολίας, ιδίως στο θέμα των κόκκινων δανείων και του ΑΔΜΗΕ και δεν αποκλείουν καθυστερήσεις.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το