Τοπικά

Στο επίκεντρο οι δράσεις για πρόληψη εξαρτήσεων στα 20 χρόνια του Κέντρου «Πρόταση Ζωής»

Πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία πλήθους κόσμου στην αίθουσα εκδηλώσεων Ergon στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα η εορταστική εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» – Ο.ΚΑ.ΝΑ., με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.
Αρχικά στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Θανάσης Λιούπης, πρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Βόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πλούσια και σημαντική δράση της. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, η οποία τόνισε ότι νιώθει πως βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον, αφού έχει διατελέσει στο παρελθόν για τρία χρόνια πρόεδρος της «Πρότασης Ζωής».
Η κ. Ζωή Γώγου, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη της «Πρότασης Ζωής», τόνισε ότι «κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν αναλυτικοί απολογισμοί, τους οποίους στέλνουμε στον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος εποπτεύει και αξιολογεί επιστημονικά, 3.500-4.000 άτομα σε ετήσια βάση συμμετέχουν στις δράσεις μας».
Οι δράσεις αφορούν στην πρόληψη όλων των εξαρτήσεων, όχι μόνο των παράνομων ή νόμιμων ουσιών, αλλά και την εξάρτηση από τον τζόγο, το διαδίκτυο, από ανθρώπους, από συμπεριφορές, από ό,τι μπορεί να εξαρτηθεί κάποιος.

«Ο στόχος μας είναι η καλλιέργεια μιας θετικής και υπεύθυνης στάσης ζωής μακριά από εξαρτήσεις. Έτσι πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε παιδιά, μαθητές όλων των ηλικιών, νέους, γονείς, εκπαιδευτικούς και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως στρατιωτικούς, αστυνομικούς, εργαζόμενους σε Κέντρα Υγείας, προκειμένου να δράσουν κι αυτοί προληπτικά μέσα από τον ρόλο τους και υποστηρικτικά για τα άτομα. Το πρόβλημα της εξάρτησης δεν είναι ατομικό, αλλά είναι και κοινωνικό. Οπότε πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και να γίνει η πρόληψη υπόθεση όλων και όχι μόνο των ειδικών, κάτι που είναι και η φιλοσοφία μας» ανέφερε η ίδια.
Η κ. Ζωή Γώγου εξήγησε ότι «απευθυνόμαστε στον υγιή πληθυσμό, δηλαδή δεν έχουν πρόβλημα με κάποια εξάρτηση όσοι μας επισκέπτονται, για αυτό και απευθυνόμαστε και σε πολύ νεαρές ηλικίες. Πιστεύουμε ότι οι πρώιμες παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές από το να αρχίσουμε μια προληπτική παρέμβαση στην περίοδο της εφηβείας ή όταν ο άλλος έχει ενηλικιωθεί, οπότε η στάση μας και οι πεποιθήσεις μας για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία μας, διαμορφώνονται σε νεαρές ηλικίες. Εκεί προσπαθούμε να παρέμβουμε και να εκπαιδεύσουμε τα άτομα σε ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες που θα δράσουν προστατευτικά και θα τα κρατήσουν μακριά από εξαρτήσεις, όπως για παράδειγμα η αντίσταση στις αρνητικές επιρροές, η κριτική ικανότητα, η διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων, η ουσιαστική επικοινωνία κ.ά.».
Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την παράσταση «Το παραμύθι της Ανάσας» από τη θεατρική ομάδα «Καρυδότσουφλο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το