Τοπικά

Στο Εμβολιαστικό Κέντρο του “Αχιλλοπούλειου” ο εισαγγελέας –  Για να διαπιστωθεί εάν τηρείται σωστά η  διαδικασία

Επίσκεψη στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Βόλου πραγματοποίησε χθες στις 11 το πρωί ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Βόλου, Βάιος Παπαϊωάννου, μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, μετά τα περιστατικά ψεύτικων πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Παλαμά.

Σκοπός της εισαγγελικής παρουσίας ήταν η ενημέρωση για τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρησης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος συνοδευόταν από τον διοικητή του «Αχιλλοπούλειου» Γιάννη Ντόκο, διαπίστωσε πως υπάρχει καλή οργάνωση και διαφάνεια στο Εμβολιαστικό Κέντρο, με τον κάθε νοσηλευτή να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και τι πρωτόκολλα θα πρέπει να ακολουθήσει. Παράλληλα τόσο από τον διοικητή του Νοσοκομείου, όσο και από τον υπεύθυνο γιατρό εξηγήθηκε στον εισαγγελέα η όλη διαδικασία από το «τσίμπημα» μέχρι και την καταχώρηση των στοιχείων του πολίτη που εμβολιάζεται, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια παρατυπία. Σκοπός επιπλέον του εισαγγελικού ελέγχου ήταν να προληφθεί ενδεχόμενο περιστατικό αμαύρωσης της όλης διαδικασίας.

Επισημάνθηκε η άψογη συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων του Νοσοκομείου και τονίστηκε πως από εδώ και στο εξής θα δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ διοίκησης και Εισαγγελίας, ώστε σε περίπτωση που υποπέσει κάτι ύποπτο στην αντίληψη των διοικούντων του «Αχιλλοπούλειου» να υπάρξει άμεση ενημέρωση του εισαγγελέα, καθώς, όπως υπογραμμίστηκε, πρόκειται για καταστάσεις που επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Εισαγγελία του Βόλου δίνοντας βαρύτητα στο θέμα, ενώ οι έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν και να επεκταθούν και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στη Μαγνησία, με στόχο να υπάρχει αξιοπιστία στο σύστημα καταγραφής δεδομένων των εμβολιασμών, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο σταθμό του εγχειρήματος. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας με επείγουσα εγκύκλιό του προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών επισημαίνει την ανάγκη επαγρύπνησης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας ώστε να παρεμβαίνουν κατά τη λειτουργική αποστολή τους και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των σχετικών υποθέσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην εγκύκλιό του επιβάλλεται η (κατά το άρθρο 37 ΚΠΔ αυτεπάγγελτη) ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και η χωρίς χρονοτριβή κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις. Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία «κυκλώματος» παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών. Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του εισαγγελέα ή του εντεταλμένου αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το