Τοπικά

Στο εδώλιο του Εφετείου μέλη εγκληματικής οργάνωσης για διακίνηση ναρκωτικών σε Βόλο κι Αγριά

 

Ολοκληρώθηκε η τακτική ανάκριση πριν από περίπου 10 ημέρες από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό του Βόλου και πλέον τον λόγο έχει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας για την υπόθεση των κατηγορούμενων της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021.
Ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στη Λάρισα και αυτό που απομένει είναι ο εισαγγελέας Εφετών να ορίσει την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι αφορούν στη συγκρότηση, ένταξη και για ορισμένους από αυτούς διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών υπό την επιβαρυντική περίσταση του οφέλους άνω των 75.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως είχαν συλληφθεί από τους αστυνομικούς έξι άτομα την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου του 2021 σε Βόλο και Αγριά, οι δύο αλβανικής υπηκοότητας 45 και 48 χρόνων αντίστοιχα, ο ένας Τούρκος 47 χρόνων, οι δύο Έλληνες 20 και 51 χρόνων και μία Ελληνίδα 49 χρόνων. Στις 8 του ίδιου μήνα πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή Βόλου και απολογήθηκαν για τις κατηγορίες της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Σημειώνεται ότι στην ίδια εγκληματική οργάνωση κατηγορείται ότι συμμετείχε και ένας έβδομος, 49 χρόνων, αλβανικής υπηκοότητας επίσης, που αρχικά φέρεται να είχε διαφύγει στην Αλβανία, όμως, για άγνωστο λόγο επέστρεψε και τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη, βάσει δικαστικού εντάλματος που είχε εκδοθεί σε βάρος του. Ο 49χρονος, που θεωρείται ότι είχε αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση, που εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα και σε βάρος του κινήθηκε και η διαδικασία της διοικητικής απέλασης. Μάλιστα ο συνήγορός του δήλωσε ότι μόνος του επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αλβανία, όπου εργαζόταν από τον Οκτώβριο του 2021 και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην εγκληματική οργάνωση. Τόσο οι δύο κατηγορούμενοι αλβανικής υπηκοότητας που προφυλακίστηκαν, όσο και ο τουρκικής και οι τρεις Έλληνες, φέρεται να δήλωσαν εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά και ότι τα είχαν για δική τους χρήση αποκλειστικά. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο που προφυλακίστηκαν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην εγκληματική οργάνωση.
Τόσο ο Τούρκος, όσο και οι τρεις Έλληνες μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους κάθε μήνα, ενώ στον 20χρονο Έλληνα επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ, στον 47χρονο Τούρκο 4.000 ευρώ, στον 51χρονο Έλληνα 500 ευρώ και στην 49χρονη Ελληνίδα 5.000 ευρώ. Ο 51χρονος Έλληνας, φέρεται να υποστήριξε πως είναι χρόνιος χρήστης κάνναβης, κατέχοντας ποσότητά της για ιδία χρήση, ενώ αρνήθηκε πως αποκόμιζε κέρδος από τη διακίνησή της, επικαλούμενος την άθλια οικονομική του κατάσταση. Ισχυρίστηκε πως ο ρόλος του ήταν απλά περιφερειακός, δίνοντας ποσότητες ναρκωτικών σε γνωστούς του ως κέρασμα.

80.000 ευρώ τα έσοδα από τα ναρκωτικά
Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε δυνατή μετά από μεθοδική, εμπεριστατωμένη και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 σε Βόλο και Αγριά. Η οργάνωση, έχοντας ιεραρχική δομή, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και με διαρκή δράση, δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια, κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης και κάνναβης, τουλάχιστον από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021 μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους. Ως «αρχηγοί» του κυκλώματος φέρονται οι τρεις Αλβανοί. Οι τρεις Έλληνες και ο Τούρκος θεωρείται πως είχαν περιφερειακούς ρόλους. Από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, θεωρείται ότι από τον Φεβρουάριο διακινήθηκαν πάνω από 7 κιλά χασίς και πάνω από μισό κιλό κοκαΐνης, πέραν των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν, ενώ το εκτιμώμενο όφελος από τη διακίνηση των συγκεκριμένων ποσοτήτων υπολογίζεται ότι αγγίζει τις 80.000 ευρώ τουλάχιστον. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν από τις αρχές στα σπίτια των κατηγορουμένων και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αγριά, όπου δούλευαν δύο από τους συλληφθέντες, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, αλλά και πάνω τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 96 αυτοσχέδιες συσκευασίες περιέχουσες ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 361,25 γραμμαρίων, που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες δόσεις, τρεις συσκευασίες περιέχουσες ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους 848,66 γραμμαρίων, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές, το χρηματικό ποσό των 8.680 ευρώ και 90 λιρών Ηνωμένου Βασιλείου σε χαρτονομίσματα και οκτώ κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν και δύο Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, μάρκας «Volkswagen Passat» και «Ford Mondeo» ως μέσα διευκόλυνσης της παράνομης δραστηριότητάς τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το