Τοπικά

Στο εδώλιο για το δυστύχημα στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας

Άρχισε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου, η δίκη πρώην διευθυντή της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, για το δυστύχημα που είχε γίνει στις 4 Δεκεμβρίου του 2014 στο εργοστάσιο και το οποίο είχε κοστίσει τη ζωή ενός 47χρονου εργαζόμενου, πατέρα δύο παιδιών.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 29 Μαρτίου.
Ο άτυχος 47χρονος Χρ. Ανεστιάδης είχε ανασυρθεί νεκρός από δεξαμενή με θολό νερό, στις 11.30’ τη νύχτα, από πυροσβέστες, που είχαν σπεύσει στο εργοστάσιο.

Ο πρώην διευθυντής του εργοστασίου κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια από υπόχρεο δια παραλείψεως και για παράβαση εργατικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατηγορείται ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τεχνητός φωτισμός, ώστε να είναι ευχερές για τους εργαζόμενους, να βλέπουν τον διάδρομο που οδηγούσε στα φρεάτια και τα ανοίγματα των φρεατίων. Επιπλέον, κατηγορείται ότι δεν είχε μεριμνήσει για την τοποθέτηση κατάλληλων κιγκλιδωμάτων σταθερών ή κινητών, ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να προσδεθεί, να κρατηθεί από αυτά στην εργασία του.
Ο 47χρονος είχε βρει οικτρό θάνατο, ενώ εργαζόταν στη βάρδια 14.00-22:00. Η κύρια απασχόλησή του ήταν ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας νερών ψύξεως του εργοστασίου, όπου περιλαμβάνονταν και ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των αντλιών. Η μία από τις δύο υποβρύχιες αντλίες της υπόγειας δεξαμενής Τ5, που προωθούσε τα νερά, που εισέρχονταν σε αυτήν, είχε υποστεί βλάβη και ο 47χρονος προσπαθούσε να την επισκευάσει, προκειμένου να λειτουργήσει, όταν περί ώρα 22:20 δεν εμφανίστηκε για την αλλαγή βάρδιας.

Συνάδελφοί του άρχισαν τότε να τον αναζητούν και δυστυχώς τον εντόπισαν εντός φρεατίου με θολό νερό, όπου ήταν ήδη νεκρός. Στην πορεία της προανάκρισης προέκυψε, ότι επειδή η μία από τις δύο αντλίες ήταν χαλασμένη, οι εργαζόμενοι είχαν τοποθετήσει χειροκίνητη αντλία. Εντούτοις, τα καπάκια των φρεατίων είχαν αφεθεί ανοιχτά, προκειμένου να ελέγχεται η λειτουργία των εφεδρικών αντλιών, όπως και αυτό, από το οποίο έπεσε στο φρεάτιο ο θανών, το οποίο είχε άνοιγμα 15-20 εκατοστών. Επιπλέον, ο χώρος δεν φωτιζόταν τεχνητώς και οι εργαζόμενοι για να δουλέψουν, χρησιμοποιούσαν φακό χειρός. Συνεπεία των ανωτέρω ο παθών έχασε από άγνωστη αιτία την ισορροπία του και έπεσε εντός του φρεατίου, που ήταν κατά το περισσότερο μέρος του γεμάτο νερό και επήλθε συνεπεία πνιγμού ο θάνατός του.

Στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν επτά μάρτυρες, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του, εργαζόμενοι στη βιομηχανία και ο ιατροδικαστής κ. Κουτσάφτης. Από τα χαρακτηριστικά της χθεσινής πρώτης ημέρας της δίκης, το σακάκι (μπουφάν) του άτυχου 47χρονου, που βρέθηκε κρεμασμένο δίπλα στο φρεάτιο, αλλά και το ότι, όπως επισήμαναν οι συνήγοροι υπεράσπισης, το κεφάλι του νεκρού βρέθηκε άθικτο και χωρίς κανένα χτύπημα. Επίσης τέθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης ζήτημα ότι ο θανών αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, ενώ από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής αναδείχθηκε το ζήτημα της έλλειψης προστατευτικού κιγκλιδώματος στο φρεάτιο και φωτισμού του σημείου, καθώς και του πνιγμού του 47χρονου. Ο Χρ. Ανεστιάδης εργαζόταν 27 χρόνια στη βιομηχανία και όπως αναφέρθηκε, ήταν πολύ έμπειρος και ευσυνείδητος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το