Τοπικά

Στο «e-σφυρί» τα πρώτα ακίνητα της Μαγνησίας – Σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών

«Στο σφυρί» βγαίνουν σήμερα ηλεκτρονικά τα πρώτα ακίνητα οφειλετών προς τράπεζες και από τη Μαγνησία. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Θ», οι φάκελοι 50 ακινήτων οφειλετών έχουν αποσταλεί ήδη από τις τοπικές τράπεζες στην Αθήνα, προκειμένου να βγουν στον πλειστηριασμό ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αναγγελθεί από τις τράπεζες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα περίπου 8.000 πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και δεκάδων ακινήτων οφειλετών από τη Μαγνησία, που θα βγουν «στο σφυρί», αρχής γενομένης από σήμερα.

Αν και αρχικά υπολογιζόταν να βγουν στο σφυρί τα ακίνητα από το ερχόμενο φθινόπωρο, φαίνεται πως επισπεύστηκε η σχετική διαδικασία, ύστερα από απαίτηση των δανειστών. Αν και ακόμη δεν έχουν πιστοποιηθεί στην πλατφόρμα συμβολαιογράφοι από τη Μαγνησία, όπως έγινε γνωστό από συμβολαιογραφικούς κύκλους του Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, έχουν πιστοποιηθεί στην πλατφόρμα συμβολαιογράφοι από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τα Γρεβενά και την Κοζάνη.
Υπολογίζεται ότι συνολικά από τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 15 συμβολαιογράφοι μέχρι σήμερα, με τον αριθμό αυτό να βαίνει αυξανόμενος.
Παράλληλα συνεχίζονται οι δεσμεύσεις από την Εφορία και τον ΕΦΚΑ λογαριασμών επιχειρήσεων στις τράπεζες για οφειλές προς το Δημόσιο, με επόμενο βήμα τους πλειστηριασμούς των ακινήτων ή κινητών τους πραγμάτων.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα δεν θα είναι πλέον η αντικειμενική αξία, αλλά η εμπορική τιμή. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε εξευτελιστικές τιμές, αφού η κατάρρευση της κτηματαγοράς και της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης έχει προσγειώσει τις τιμές των ακινήτων και ειδικά των παλαιών κατοικιών άνω των 20 ετών.
Τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο μετριούνταν στα δάχτυλα. Το 2016 έγιναν 11 και άλλοι 9 το 2017. Αυτό τώρα αλλάζει. Τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων διενεργούν από το γραφείο τους οι συμβολαιογράφοι, που έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Διενεργούνται τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα.

Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου που εκποιούνται, είναι η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ακίνητα των οφειλετών εκποιούνται σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές και από τις εμπορικές. Εφόσον γίνουν δυο πλειστηριασμοί και δεν βρεθούν αγοραστές, δηλαδή κηρυχθούν άγονοι, τα ακίνητα εκποιούνται σε τιμές πιο κάτω ακόμα και από την τρέχουσα αγοραία αξία. Την αίτηση για μείωση της τιμής εκποίησης του πλειστηριασμού για χρέη στο Δημόσιο μπορεί να την κάνει και οποιοσδήποτε τρίτος έχει έννομο συμφέρον…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το