Τοπικά

Στο Δημόσιο ακίνητα άγνωστου ιδιοκτήτη στη Νέα Αγχίαλο 

Ακίνητα άγνωστων ιδιοκτητών στη Ν. Αγχίαλο πρόκειται να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου σε έναν χρόνο, καθώς το κτηματολογικό γραφείο της περιοχής συμπληρώνει το 2018 14 χρόνια λειτουργίας.

Ήδη η σχετική προθεσμία έχει εκπνεύσει για ορισμένα κτηματολογικά γραφεία ανά τη χώρα.
Η προθεσμία των 14 ετών υπολογίζεται με χρονική αφετηρία την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου. Μετά την παρέλευσή της, «κλειδώνουν» οι αρχικές εγγραφές των αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων, των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο. Το κτηματολογικό γραφείο Ν. Αγχιάλου, που συστεγάζεται στο Υποθηκοφυλακείο Αλμυρού, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004. Στις 30 Νοεμβρίου του 2018 συμπληρώνει 14 χρόνια λειτουργίας.

Αντίστοιχα το 2019 συμπληρώνει 14 χρόνια λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου Σκιάθου και το 2021 του κτηματολογικού γραφείου Αλοννήσου.
Με τη συμπλήρωση των 14 ετών, τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις περί περιέλευσης στο Δημόσιο των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη», που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.

Μονόδρομος για να μην χάσουν τα ακίνητά τους όσοι δεν τα δήλωσαν είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Εξαίρεση αποτελεί ένας πολύ μικρός αριθμός ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη, κατά βάση, οριζόντιες ιδιοκτησίες, διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, όπου οι υπόλοιπες ιδιοκτησίες έχουν, ήδη, δηλωθεί στο κτηματολόγιο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν παράταση της σχετικής προθεσμίας για έξι ακόμη χρόνια, δεδομένου ότι εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τη χρησικτησία προβλέπουν ότι 20 χρόνια μετά την καταπάτησή του, ένα ακίνητο περιέρχεται στην κυριότητα του καταπατητή. Εάν στην περίπτωση του κτηματολογίου υπήρχε η πρόβλεψη της εικοσαετίας, τότε θα μπορούσε να υφίσταται ο ισχυρισμός ότι το Δημόσιο διαθέτει τα προσόντα της χρησικτησίας.
Μετά την παρέλευση της 14ετίας, το Δημόσιο αποκτά αποκλειστικό δικαίωμα που δεν είναι δυνατό να ανατραπεί, ούτε με δικαστική απόφαση. Μάλιστα, σε περιπτώσεις πολυκατοικιών, οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν να είναι συνιδιοκτήτες με το Δημόσιο, το οποίο αποκτά ποσοστό εξ’ αδιαιρέτου στις δαπάνες των κοινοχρήστων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το