Τοπικά

Στο αρχείο μήνυση κατά υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας από μέλη της Επιτροπής κατά της καύσης σκουπιδιών

Στο αρχείο τέθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου μήνυση τριών μελών της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, εις βάρος υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, οι οποίοι μετέχουν στις επιτροπές ελέγχου, αναφορικά με χειρισμούς που αφορούν την καύση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ.

Η μήνυση είχε υποβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2018 από τρία μέλη της Επιτροπής στρεφόμενη κατά του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και παντός άλλου υπευθύνου, δηλαδή συναρμοδίων υπαλλήλων και ειδικά αυτών που μετείχαν στις επιτροπές ελέγχου. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με πράξη του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Βόλου, που εγκρίθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Ο Εισαγγελέας έκρινε, με αναλυτική τεκμηρίωση, αβάσιμους τους ισχυρισμούς των μηνυτών, καταλήγοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, για να κινηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των μηνυθέντων. Τονίζεται ότι οι μηνυθέντες υπάλληλοι κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης παρέθεσαν πλήρη στοιχεία και υπεραμύνθηκαν της απολύτου νομιμότητας των ενεργειών τους, επισημαίνοντας ότι για τον χειρισμό των θεμάτων τα οποία θίγονται στην μηνυτήρια αναφορά και τους αφορούν, έπραξαν στο ακέραιο το υπηρεσιακό τους καθήκον.

Όπως αναφέρεται στην αναφορά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου προς την αντίστοιχη Εφετών Λάρισας «όπως προέκυψε, οι καταγγελθείσες παραβάσεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) συνιστούν στενή ερμηνευτική προσέγγιση των περιγραφόμενων σ’ αυτή διαδικασιών φορτοεκφόρτωσης και μεταφοράς εναλλακτικού καυσίμου RDF».

Στην αναφορά της η Εισαγγελία Βόλου καταλήγει: «Τέλος, κατ’ άρθρο 15 παρ. 1 εδ. Γ’ Ν. 4442/2016, τα ελεγκτικά όργανα, αν κρίνουν ότι η παράβαση με βάση τα ανωτέρω κριτήρια είναι ήσσονος σημασίας, μπορούν αντί της επιβολής του προστίμου να προβούν σε σύσταση. Εν προκειμένω, για όλες τις επουσιώδεις σχετικές παραλείψεις έλαβαν χώρα άμεσα οι δέουσες συστάσεις, η δε εταιρεία συμμορφώθηκε άμεσα. Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, επειδή δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για αν κινηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος των μηνυομένων ή άλλων για αξιόποινη πράξη, φρονούμε ότι ορθώς θέσαμε τη σχετική υπόθεση στο αρχείο.

Παρακαλούμε, να εγκρίνετε την ανωτέρω ενέργεια, εφόσον συμφωνείτε με την κρίση μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το