Τοπικά

Στο αρχείο 1.000 μηνύσεις που υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου

Περισσότερες από 1.000 μηνύσεις που είχαν υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου μέχρι 30 Απριλίου του 2020 και εκκρεμούσε η ποινική τους διερεύνηση, τέθηκαν στο αρχείο, με βάση τη διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάϊο του 2020, για την αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πρόκειται για ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν και προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 1 χρόνο και παραγραφή ποινών που έχουν επιβληθεί έως 6 μήνες. Από την παραγραφή και την παύση ποινικής δίωξης εξαιρούνται τα αδικήματα που αφορούν στη διάδοση του κορωνοϊού (285 Π.Κ.) και άλλα αδικήματα, που σχετίζονται π.χ. με απόδραση κρατουμένου, με διατάραξη πλειστηριασμών (πράξεις κατά συμβολαιογράφου), ψευδή καταγγελία στην Αρχή (230 ΠΚ), προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (337 Π.Κ.) κ.λπ. Οι μηνύσεις που τέθηκαν στο αρχείο ή παραγράφηκαν οι ποινές που επιβλήθηκαν για αδικήματα, αφορούν παραβάσεις υγειονομικών διατάξεων, παραβάσεις ΚΟΚ, εξύβριση, απειλή, ελαφρές σωματικές βλάβες, αυτοδικίες, ναρκωτικά κ.άλ. Υπολογίζεται ότι από τις 100 μηνύσεις που υποβάλλονταν κάθε εβδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου το 20% παραγράφηκαν, ενώ μόλις 15% των υποθέσεων φθάνει στο ακροατήριο. Ετησίως υπολογίζεται ότι στην Εισαγγελία Βόλου υποβάλλονται 7.000 μηνύσεις… Οι υποθέσεις που τέθηκαν στο αρχείο, είναι εκτός αυτών που εκκρεμούσαν στο ακροατήριο και έπαυσαν οι διώξεις και αφορούσαν κυρίως πινάκια του Μονομελούς και Τριμελούς σε δεύτερο βαθμό (εφέσεις).

Η διάταξη Τσιάρα αναφέρει: «Άρθρο 63: Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης. 1. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και την 30ή.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή, απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές. 2. Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παρ. 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του παρόντος σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.
Άρθρο 64 Παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών υπό όρο. 1. Κύριες ποινές: α) φυλάκισης διάρκειας μέχρι έξι μηνών ή β) χρηματικές ποινές ή γ) ποινές παροχής κοινωφελούς εργασίας, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, παραγράφονται και δεν εκτελούνται υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του παρόντος νέα αξιόποινη πράξη από δόλο, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών. Σε περίπτωση νέας καταδίκης, ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά, μετά την έκτιση της νέας ποινής και τη μη εκτιθείσα και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής της μη εκτιθείσας ποινής, ο διανυθείς χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη. Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται για χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί σωρευτικά με ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το