Τοπικά

Στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών η Λίνα Μενδώνη (photos)

Τον Βόλο επισκέπτεται σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η περιοδεία της σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής ξεκίνησε μετά τις 12:30 το μεσημέρι από το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αγχιάλου και στο Βελεστίνο. Αύριο Σάββατο θα επισκεφθεί τις Μονές Αγ. Λαυρεντίου- Αγ. Μαρίνας και Αγ. Γεωργίου, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Λάρισα.

Μιλώντας για το έργο της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα. «Το έργο αυτό εντάχθηκε το Δεκέμβριο του 2019 και έχει ορίζοντα περάτωσης τον Σεπτέμβριο του 2023. Στα έργα που εκτελούνται επί μνημείων και εντός αρχαιολογικών χώρων, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ίδια τα μνημεία είναι αυτά τα οποία καθορίζουν και τους χρόνους παρέμβασής τους» δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό είναι μία από τις βασικές αρχές εκτέλεσης αρχαιολογικών έργων είτε σε μνημεία μεμονωμένα είτε σε αρχαιολογικούς χώρους.

«Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι να είμαστε απόλυτα συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα και αν είναι δυνατόν να έχουμε τελειώσει το φυσικό αντικείμενο λίγο πριν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έτσι προτιμώ να περιοδεύουμε εμείς από την Αθήνα, με τα στελέχη των κεντρικών υπηρεσιών στην περιφέρεια, να είμαστε κοντά στις υπηρεσίες μας που εκτελούν τα έργα αυτά, προκειμένου να υπάρχει ένας συντονισμός επί του έργου και να δίνουμε συγκεκριμένες λύσεις και οδηγίες».

Αναφορικά με το έργο στις Φθιώτιδες Θήβες η κ. Μενδώνη επισήμανε αναμένεται να ολοκληρωθεί μία προδιαδικασία εγκρίσεων το επόμενο δεκαήμερο με την κεντρική υπηρεσία. Ο στόχος είναι εντός του Οκτωβρίου του 2021 να έχουν κατατεθεί οι μελέτες οι οποίες έχουν ξεκινήσει και εκπονούνται, προκειμένου να τύχουν της κατά νόμον γνωμοδοτήσεως του Κ.Α.Σ. ώστε αμέσως μετά να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

«Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων θα έχει μπροστά της όλο το 2022 και εννιά μήνες από το 2023. Αυτό επιτρέπει να απορροφηθεί το οποιοδήποτε απρόοπτο προκύψει κατά τη διάρκεια των εργασιών. Και τέτοια υπάρχουν γι΄ αυτό η Πολιτεία και ο νομοθέτης έχει δεχθεί ότι εκτός από τις εργολαβίες που γίνονται, τα ειδικά έργα μνημείων να εκτελούνται με αυτεπιστασία. Δηλαδή δίνει το περιθώριο να διορθωθεί η μελέτη από τη στιγμή που δίνει κάτι απρόοπτο η γη, η σκαπάνη. Αυτή τη στιγμή λοιπόν το έργο προχωρεί και ζήτησα να εντατικοποιηθεί ώστε μέχρι Σεπτέμβριο 2023 να έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, ώστε σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε κάνει με τον περιφερειάρχη, να το εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2024-2027».
Σημείωσε ότι το αρχαίο θέατρο δεν θα είναι επισκέψιμο το 2024 με εισιτήριο και με την έννοια του πλήθους, αλλά θα μπορεί να δέχεται ομάδες επισκεπτών με συγκεκριμένη ροή.

Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στη Νέα Αγχίαλο δήλωσε ότι είναι ένας μείζον αρχαιολογικός χώρος που είναι απόλυτα συνυφασμένος με την Βυζαντινή περίοδο της ιστορίας ολόκληρης της τότε επικράτειας, ενώ μιλώντας για την επίσκεψή της στο Βελεστίνο, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση με τον δήμαρχο για το κατά πόσο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το συγκρότημα των νερόμυλων. «Αν είναι τα πράγματα έτσι όπως μου τα έχουν μεταφέρει, θεωρώ ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και να γίνει πραγματικά ένα σημαντικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έργο» πρόσθεσε . Αύριο το πρωί η Υπουργός θα βρεθεί σε εκκλησίες του Πηλίου που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ. «Ο στόχος είναι, ότι είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και να ενισχύσουμε και να συντονίσουμε τις υπηρεσίες μας. Έχουμε τα επόμενα χρόνια τρία χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουμε το τρέχον ΕΣΠΑ μέχρι το 2023, το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2025 και την επόμενη προγραμματική περίοδο που θα πάει μέχρι το 2027 ή και 2028 ενδεχομένως. Είναι πάρα πολλοί οι πόροι και μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν την Ελλάδα. Και αυτή είναι η τεράστια επιτυχία του πρωθυπουργού, του Κυρ. Μητσοτάκη. Εδώ οφείλουμε όλοι να δούμε πως θα διαχειριστούμε τους πόρους αυτούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα στην Ελλάδα, στην εθνική οικονομία, στις επί μέρους Περιφέρειες και τις τοπικές οικονομίες.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ τις προμελέτες για το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών.

«Αμέσως μόλις ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού η κ. Μενδώνη κάνει οδοιπορικό στα έργα πολιτισμού σε όλη τη Θεσσαλία για να δώσει λύσεις σε κάποια προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών. Γιατί και στα 32 μνημεία της Θεσσαλίας γίνονται εργασίες και απασχολούνται πολλοί άνθρωποι. Κάναμε συνάντηση μόλις ανέλαβε, ολοκληρώθηκαν οι προμελέτες και εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας» δήλωσε.

Στο αρχαίο θέατρο εργάζονται 15 άτομα και ήδη βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης οι απαιτούμενες μελέτες που χρειάζονται για την πορεία του έργου.

«Έχει εξασφαλισμένους πόρους 2 εκ. ευρώ και υπάρχει μία καλή συνεργασία. Επιπλέον υπήρξε μία μεγάλη επιτάχυνση που πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες γι΄ αυτό γίνονται προσλήψεις μέχρι και το τέλος του έργου. Έγινε μία έκρηξη έργων πολιτισμού σε όλη τη Θεσσαλία, στο Διμήνι, εδώ, σε όλα τα μνημεία των εκκλησιών στο Πήλιο, στην υπόλοιπη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Υπάρχει στρατηγική στόχευση για τον πολιτισμό γιατί για μας είναι αναπτυξιακό και οικονομικό εργαλείο και θέλουμε να αποδώσουμε τα έργα αυτά στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Αγοραστός. Σημείωσε ακόμη ότι έτσι τα έργα προφυλλάσσονται, αναδεικνύονται και δημιουργείται προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό.

«Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Γι΄ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω την Λίνα τη Μενδώνη, το επιτελείο της και την κυβέρνηση για το έμπρακτο ενδιαφέρον. Έχει έλθει πάμπολλες φορές και ήλθε, είδε, δίνει λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν, άμεσα για να προχωρήσουν και θέτει χρονοδιαγράμματα. Αυτή είναι η δημιουργική ανατροπή που έχει γίνει στον πολιτισμό τα τελευταία χρόνια» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το