Τοπικά

Στο απέραντο γαλάζιο της Αγίας Κυριακής

Η υπέροχη αίσθηση που χαρίζει το απέραντο γαλάζιο της Αγίας Κυριακής, προσφέρει μοναδικές καταδυτικές εμπειρίες σε όσους ζητούν κάτι παραπάνω από μία βουτιά στα νερά του Αιγαίου. Ο Κώστας Κόντος, μαζί με τη Νοτιοαφρικάνα σύζυγό του Merryn Wainwright, εδώ και μία εξαετία έπιασαν «λιμάνι» στο γραφικό επίνειο του Τρικερίου, όπου λειτουργούν το Καταδυτικό Κέντρο Aquacore Divers.

O 52χρονος Λαρισαίος είναι εκπαιδευτής καταδύσεων από το 1992. Πριν από 26 χρόνια αποφοίτησε από τη σχολή δυτών Καλύμνου κι έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά, έχοντας εργαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Μάλιστα, την εποχή που βρισκόταν στην Αίγυπτο, έμελλε να γνωρίσει τη γυναίκα με την οποία δημιούργησε οικογένεια, ενώ παράλληλα μοιράζονται την αγάπη τους για τη θάλασσα. «Με τις καταδύσεις ασχολούμαι επαγγελματικά από 26 ετών. Είναι κάτι που ήθελα να κάνω από πάντα. Έτσι, το 1992 πήγα πρώτα στη σχολή δυτών Καλύμνου. Έπειτα βρέθηκα για ένα διάστημα στη Γερμανία, ακολούθησαν Αυστρία και Αίγυπτο, όπου επίσης υπάρχει καταδυτικό ενδιαφέρον και το 2004 πήραμε τον δρόμο της επιστροφή για την πατρίδα. Στην Αίγυπτο γνωρίστηκα και με τη Merryn. Είναι από τη Νότιο Αφρική. Δουλεύαμε στην περιοχή του Σινά για πολλά χρόνια, αν και σε διαφορετικά καταδυτικά κέντρα. Γυρίσαμε στην Ελλάδα με όνειρο να στήσουμε ένα καταδυτικό εδώ. Δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, πάντως, αλλά νομίζω πως δεν εξελίχθηκε σε άσχημη επιλογή, εάν αναλογιστείς τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή», εξομολογήθηκε ο κ. Κόντος, ο οποίος στη συνέχεια αποκάλυψε το πώς προέκυψε η εγκατάστασή του στην Αγία Κυριακή: «Από το 2004 που γύρισα πίσω, πήγα στην Αλόννησο και λειτουργήσαμε εκεί ένα κέντρο καταδύσεων. Εδώ βρέθηκα το 2012. Είχα φέρει το ξύλινο σκάφος που έχω και αποφάσισα να μετακομίσω στην Αγία Κυριακή. Μικρό το μέρος, ωραίοι άνθρωποι, γι’ αυτό και άραξα εδώ πέρα».

Με ορμητήριο αυτή τη μικρή κουκίδα γης στις εσχατιές του Πηλίου, ο κ. Κόντος εξήρε τις ομορφιές της Αγίας Κυριακής, που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για καταδυτικές εξορμήσεις: «Η περιοχή είναι απομονωμένη γεωγραφικά κι αυτό είναι ένα από τα δυνατά της σημεία. Εμείς βουτάμε στο κανάλι της Αγίας Κυριακής. Υπάρχουν κομμάτια που είναι πολύ όμορφα, ενώ μας βοηθά ότι δεν τα έχει επισκεφτεί πολύς κόσμος. Επίσης, όταν άλλοι καταδύονται με 10-15 άτομα, εμείς έχουμε πιο ολιγάριθμα γκρουπ. Αυτό μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς στο κομμάτι της προσοχής. Στην Αγία Κυριακή υπάρχει μόνο η δική μας σχολή, ενώ στον Παγασητικό δραστηριοποιείται και ο Χρήστος Ζούμπος, επίσης πολύ καλός επαγγελματίας και με πολυετή παρουσία στον χώρο».


Το ναυάγιο του ολλανδικού μότορσιπ «Καλή Τύχη» αποτελεί πόλο έλξης, απέχοντας μάλιστα ελάχιστα μέτρα από την ακτή. «Το ναυάγιο βρίσκεται σε μικρό βάθος κι αυτό κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την κατάδυση. Προσελκύει πολύ κόσμο και είναι και εύκολα προσβάσιμο, ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης που έχεις ή πόσο έμπειρος είσαι στις καταδύσεις. Ξεκινά από πολύ ρηχά στο καρνάγιο του χωριού. Τώρα πια έχει μετατραπεί σε ένα μικρό ύφαλο, με το δικό του οικοσύστημα».
Κλείνοντας, ο 52χρονος Λαρισαίος με την απεριόριστη αγάπη και σεβασμό για το υγρό στοιχείο, αναφέρθηκε στην πιο δυνατή συγκίνηση που έχει βιώσει κάτω από την επιφάνεια του νερού: «Πριν από χρόνια καταδύθηκα στην Αλόννησο για λογαριασμό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε ένα αρχαίο ελληνικό ναυάγιο. Τότε συνεργαστήκαμε στην τοποθέτηση του ανασκαφικού κάνναβου. Έχω δει πολλά πράγματα στον κόσμο, αλλά επειδή με ενδιαφέρει η ανθρώπινη ιστορία και τα ίχνη που αφήνουμε πίσω μας, ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω ζήσει».

Από το ναυάγιο “Καλή Τύχη” στην Αγία Κυριακή
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το