Τοπικά

Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου η σημαία για το αειφόρο σχολείο από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Σημαία και βραβείο αειφόρου σχολείου θα λάβει ως τιμητική διάκριση από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού το 9ο Γυμνάσιο Βόλου λόγω των δράσεων που έχει υλοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια για το περιβάλλον, αλλά και γενικότερα το άνοιγμα στην κοινωνία.
Η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου βρέθηκε χθες στην διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» της εφημερίδας «Θεσσαλία» και μίλησε για τη διάκριση. Η κ. Χατζηκυριάκου λαμβάνει για δεύτερη φορά τη σημαία αειφόρου σχολείου, αφού το ίδιο είχε πετύχει όντας καθηγήτρια Φυσικής και το 2017 στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου.
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες το 9ο Γυμνάσιο Βόλου ενημερώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ότι θα του απονεμηθεί η σημαία αειφόρου σχολείου σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Η πρόσκληση της Εταιρείας ισχύει για τη διευθύντρια του σχολείου και όσους εκπαιδευτικούς ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί η απονομή των σημαιών και επαίνων στα σχολεία που συμμετείχαν στο Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο για τα τελευταία δύο ή και περισσότερα χρόνια.
Ερωτηθείσα η κ. Χατζηκυριάκου τι εννοούμε, όταν λέμε «αειφόρο σχολείο», απάντησε πως «εννοούμε το σχολείο που έχει όραμα και στο οποίο συμμετέχουν μαθητές, καθηγητές, γονείς και άλλοι φορείς. Ένα σχολείο που δίνει ευκαιρίες σε όλους. Το 2008 στη συνάντηση των G8 είχε αποφασιστεί πως για τη βελτίωση του κλίματος στον πλανήτη θα πρέπει να ξεκινήσουν οι προσπάθειες από το σχολείο, από τα κάτω δηλαδή, από τη νέα γενιά».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το σχολείο μας δεν έχει σταματήσει να υλοποιεί δράσεις πάνω σε οκτώ άξονες, με αποτέλεσμα να προταθούμε για να λάβουμε τη σημαία και το βραβείο του αειφόρου σχολείου. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν μαθητές, γονείς, αλλά και έχουμε και τους καθηγητές, δώδεκα άτομα, που συνδράμουν. Επίσης έχουμε και τη στήριξη του Δήμου».
Η κ. Χατζηκυριάκου ανέφερε πως «οι μαθητές είναι χαρούμενοι με τις δράσεις, μαθαίνουν να δρουν μέσα από τη βιωματική μάθηση, ενώ οι γονείς της επισήμαναν πως τα παιδιά τους είναι πιο ήρεμα. Το αειφόρο σχολείο δημιουργεί ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες».
Η ίδια σημείωσε πως λίγα σχολεία στην Ελλάδα ασχολούνται με το αειφόρο σχολείο. Τα περισσότερα που δραστηριοποιούνται, είναι Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, λιγότερα τα Γυμνάσια και ελάχιστα τα Λύκεια.

Περιγράφοντας τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στο σχολείο, επισήμανε μεταξύ άλλων τον λαχανόκηπο, τη θεατρική ομάδα, τις εικαστικές παρεμβάσεις, τη διάδοση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αυτενέργειας των μαθητών, την αλλαγή της μαθησιακής διαδικασίας μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, την εξοικόμηση της ενέργειας, όπως ήταν η αλλαγή όλων των λαμπών.
Αναφερόμενη στους επόμενους στόχους για την τρέχουσα σχολική χρονιά, είπε πως «θέλουμε να δώσουμε έμφαση και στο ζήτημα της ανακύκλωσης με την τοποθέτηση κομποστοποιητή όπου σε διαφορετικούς χώρους θα εναποθέτουμε το χαρτί, το πλαστικό και το γυαλί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το