Τοπικά

Στο 95% η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στη Μαγνησία μόλις δυο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας 

Στο 95% περίπου βρίσκεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στη Μαγνησία, δηλαδή δεν έχει υποβάλει ακόμα περίπου 1 στους 20 φορολογούμενους. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 90% πανελλαδικά, με την υποβολή, μετά την παράταση, να λήγει την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι απομένουν μόλις 3 μέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η εκτίμηση των λογιστών είναι πως δεν θα προλάβουν τις ημερομηνίες, μιας και μέχρι χθες το μεσημέρι υπολείπονταν άλλες 700.000 φορολογικές δηλώσεις.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς τόνισε πως σε ΔΟΥ Βόλου και Νέας Ιωνίας οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, ανέρχονται περίπου στο 95% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο, οι οποίες υπολογίζονται περίπου στις 150.000 για τη Μαγνησία.
Το ποσοστό αυτό όμως πανελλαδικά είναι στο 90%, που σημαίνει ότι μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί περίπου 5.800.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ αναμένεται η υποβολή περίπου 6.500.000.
Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως σημείωσε ο ίδιος, «έτρεχε» με ικανοποιητικούς ρυθμούς, χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα, παρά μόνο κάποια μικροθέματα, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. «Προχθές που υποβλήθηκαν περισσότερες φορολογικές δηλώσεις, το σύστημα κινήθηκε οριακά» επισήμανε ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ δύσκολο να προλάβουν οι λογιστές τις ημερομηνίες, αφού πανελλαδικά υπολείπεται η υποβολή περίπου 500.000 φορολογικών δηλώσεων έως μεθαύριο Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.

«Είναι δύσκολο να αφήσει «εκτός» το αρμόδιο υπουργείο τόσες φορολογικές δηλώσεις. Το πιο πιθανό είναι να δοθεί μια μικρή παράταση και θα αναγκαστούν να μεταφέρουν λίγο πιο μετά τον ΕΝΦΙΑ» τόνισε για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι θα παρακολουθούν πώς θα εξελιχθεί μέχρι την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αναλόγως θα πράξουν».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλα πρόστιμα και σε μεγάλο αριθμό των φορολογούμενων, αν δεν δοθεί νέα μικρή παράταση. «Σήμερα (σ.σ. χθες) στο σύστημα είχαν υποβληθεί 5.800.000 φορολογικές δηλώσεις από το σύνολο των 6.500.000 περίπου. Οι υπόλοιπες 700.000 είναι δύσκολο να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου» σημείωσε.
Ο ίδιος ανέφερε πως η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη. «Έπρεπε να υλοποιήσουμε τη χρονιά του 2020 του Covid-19 με τις πάρα πολλές αλλαγές, οι οποίες αφορούσαν σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό του πληθυσμού. Επίσης ήταν πολύ λίγος ο χρόνος για τις φορολογικές δηλώσεις. Πρακτικά και ουσιαστικά μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τις φορολογικές δηλώσεις από τις 10 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Δύο μήνες με τον Αύγουστο μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Όλα αυτά οδήγησαν στο να υπάρχει θέμα, που οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα» κατέληξε.

Δόσεις φόρου εισοδήματος
Μετά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Η τρίτη δόση, του Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του μηνός και το υπόλοιπο ποσό πρέπει να εξοφληθεί σε άλλες πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Να σημειωθεί ότι ο φορολογούμενος που δεν έκανε τη δήλωση έως 27 Αυγούστου, δεν του παρέχεται η έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το