Τοπικά

Στο 60% η κάλυψη θέσεων στο Λιμενικό Σώμα

Στο νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουβέλη, έχει ενταχθεί προς ψήφιση και η πρόταση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναυάρχου Ράπτη Σταμάτιου, σύμφωνα με την οποία το Λιμενικό Σώμα θα αυξήσει τις αρμοδιότητές του για αστυνόμευση, αλλά και την άσκηση τροχονομικών καθηκόντων στον αιγιαλό και την παραλία.
Θυμίζουμε ότι μέχρι και σήμερα τα ανωτέρω αποτελούσαν αρμοδιότητα της Αστυνομίας.
Την αντίθεσή του με αυτή την εξέλιξη, αλλά και την ανησυχία του εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του ΛΣ και πρόεδρος της Κεντρικής Ελλάδος Κυράνης Κώστας.
Συγκεκριμένα αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κυράνης: «Σίγουρα αποτελεί σημαντική εξέλιξη η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Σώματος και υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξή μας, βελτιώνοντας το κύρος μας, όμως τίποτα δεν μπορεί να έχει ρεαλιστική βάση, αν πρωτίστως δεν αυξηθούν οι οργανικές θέσεις και τα στελέχη που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2014 η οργανική σύνθεση του Λιμενικού Σώματος μειώθηκε από τις 10.250 στις 8.000. Ταυτόχρονα το ίδιο έτος ο Καλλικράτης ήρθε και έκλεισε δεκάδες Λιμεναρχεία, με την προοπτική τα στελέχη του ΛΣ να στελεχώσουν πολυπληθείς Λιμενικές Αρχές για αύξηση του έργου και της ποιότητας της προσφοράς μας. Αντί αυτού τα εναπομείναντα Λιμεναρχεία αποψιλώθηκαν και ο κόσμος που υπηρετεί σε αυτά, δεν ξεπερνά, πλέον, το 50% της δύναμης που υπηρετούσε μέχρι το 2014. Χαρακτηριστικά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου υπηρετούσαν 100 λιμενικοί, ενώ σήμερα υπηρετούν λιγότεροι από 60.
Το ίδιο έχει συμβεί στα Λιμενικά Τμήματα υπαγωγής, αλλά και στις υπηρεσίες των Νομών Φθιώτιδος-Λαρίσης και αυτές των Β. Σποράδων. Σημαντική παράμετρος για τη μείωση των υπηρετούντων στα Λιμεναρχεία της ηπειρωτικής Ελλάδος αποτέλεσε η έξαρση του μεταναστευτικού από το 2015 και μετά, τότε δηλαδή που γεννήθηκε η ανάγκη για επάνδρωση στο μέγιστο ποσοστό των υπηρετούντων στα Λιμεναρχεία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια ζητούμε με κάθε τρόπο την αύξηση των οργανικών θέσεων, σε επίπεδο που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις-απαιτήσεις της εποχής. Η αλήθεια είναι ότι τόσο η στρατιωτική, όσο και η πολιτική ηγεσία αναγνώρισαν το δίκαιο, αλλά και το αναγκαίο της αύξησης των θέσεων, με τον προηγούμενο υπουργό ΥΝΑΝΠ κ. Κουρουμπλή να έχει ζητήσει τη σύσταση επιτροπής, που θα εξετάσει τη δυνατότητα ανακατανομής προσωπικού παράλληλα με την αύξηση των οργανικών θέσεων.

Σε αυτή τη διαδικασία οι συνδικαλιστικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων θα είχαν τον πρώτο λόγο. Δυστυχώς αντί αυτού καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε μια νέα τάξη πραγμάτων, που η οποιαδήποτε αύξηση θέσεων θα περάσει σε μελλοντικό χρόνο, ενώ παράλληλα οι επιπρόσθετες αρμοδιότητες που προβλέπει το άρθρο 20 του Νομοσχεδίου του ΥΝΑΝΠ θα μας υποχρεώσει σε δραστηριότητα που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορέσουμε επιμελώς και με ακεραιότητα να ανταποκριθούμε. Για το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή είναι η πλέον κατάλληλη ευκαιρία να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των 2250 χαμένων θέσεων του 2014, αποκτώντας συνάμα οντότητα-κύρος και προοπτική μέλλοντος. Το ζητούμενο βέβαια είναι, αν υπάρχει η μνημονιακή δυνατότητα για αύξηση των θέσεων εργασίας στο Λιμενικό Σώμα, γιατί αν τελικά καταλήξουμε σε επιπρόσθετες αρμοδιότητες με τα Λιμεναρχεία υποστελεχωμένα, θα περάσουμε σε μία νέα εποχή, που εκτός από τους ήρωες του Αιγαίου θα συναντούμε τους αφανείς ήρωες του Λιμενικού Σώματος και στην ξηρά!!!».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το