Τοπικά

Στο 42% οι επιτυχίες στις Πανελλαδικές από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Το 42% των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα ένα ποσοστό 18% πετυχαίνει στο Πανεπιστήμιο, καθώς φέτος το υπουργείο Παιδείας έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα της εισαγωγής στα ΑΕΙ από τα ΕΠΑΛ δημιουργώντας νέους ορίζοντες για τους μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Όπως επισήμανε η υποδιευθύντρια από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Μαρία Κολυμένου, «στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας υπήρξαν 60 συνολικά αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές 2017. Από τους αιτούντες, οι 8 ήταν απόφοιτοι προηγούμενων σχολικών ετών, ενώ οι 52 ήταν μαθητές Γ’ τάξης κατά το σχολικό έτος 2016-17.
Από τους 52 υποψήφιους φοιτούντες στη Γ’ τάξη οι 4 παρακολουθούσαν μόνο μαθήματα ειδικότητας και μάλιστα οι 2 από αυτούς δεν παρουσιάστηκαν καν στις εξετάσεις. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι μαθητές που ξαναέρχονται στα θρανία για την απόκτηση ειδικότητας στοχεύουν κυρίως στην επαγγελματική δραστηριοποίηση και όχι τόσο στη συνέχιση των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από το σύνολο των 60 υποψηφίων συμμετείχαν τελικά στις εξετάσεις οι 53, εκ των οποίων οι 22 πέρασαν σε κάποιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (42%). Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθούμε στην πρόσβαση μαθητών σε Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία, δυνατότητα που παρασχέθηκε στους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων για πρώτη φορά (μέσω των εξετάσεων του Επαγγελματικού Λυκείου κι όχι διαγωνιζόμενοι στα μαθήματα του Γενικού Λυκείου, όπως παλιότερα) σε ποσοστό 1%».

Στο Πανεπιστήμιο

Η ίδια πρόσθεσε πως «από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας υπήρξαν τέσσερις επιτυχόντες σε Πανεπιστήμια, ένας μαθητής στο Τμήμα Μηχανολόγων στον Βόλο, ένας μαθητής και μία μαθήτρια σε Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αθήνα και Κομοτηνή) και μία μαθήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής στον Βόλο. Τέσσερις από τους 22 επιτυχόντες μεταφράζεται σε ποσοστό 18%.
Είναι βέβαια αρκετά νωρίς για να μιλήσει κανείς για ποσοστά, αφού όπως αναφέραμε προηγούμενα, είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος. Όμως είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση φαίνεται σιγά – σιγά να αντιπροσωπεύει στη συνείδηση της κοινωνίας όχι μόνο την επιλογή των μαθητών που σκοπεύουν να ειδικευτούν σαν μεσαία στελέχη στην αγορά εργασίας (που είναι φυσικά και ο κύριος ρόλος της), αλλά ταυτόχρονα αποτελεί επιλογή και για μια μερίδα μαθητών που στοχεύουν και σε ανώτερη ειδίκευση, είτε σε Τεχνολογικά Ιδρύματα είτε σε Πανεπιστήμια. Ακόμη περισσότερο θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων δεν είναι υποχρεωτικά περιορισμένοι στην έξοδό τους στην αγορά εργασίας, εφόσον τελικά αλλάξουν γνώμη, αλλά μπορούν να έχουν ευρύτερες επιλογές ειδίκευσης και συνέχισης των σπουδών τους.
Ωστόσο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να επιμείνουμε στο γεγονός ότι οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων έχουν τελικά και τη δυνατότητα εξόδου στην αγορά εργασίας εφόσον το επιθυμούν, ή εφόσον δεν συγκαταλέγονται στους επιτυχόντες των πανελλαδικών. Όπως και να ’χει ένας απόφοιτος Επαγγελματικού Λυκείου έχει το μερίδιό του στην επιτυχία».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι διαδικασίες για τον φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων στο επίκεντρο σεμιναρίου που υλοποίησε ο ΣΘΕΒ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο του ΣΘΕΒ: «Οι φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων» με τη συμμετοχή…

6 Δεκεμβρίου 2023

Αναπόφευκτο

Αύριο συναντιούνται στην Αθήνα ο Κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και πολλές οι…

6 Δεκεμβρίου 2023

ΝΑΡ

Η Νέα Αριστερά (ΝΑΡ) είναι ήδη γεγονός και το μπόι της θα μετρηθεί πρώτα στις…

6 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Έλαβε προθεσμία για την απολογία του ο 71χρονος – Δεν τον αναλαμβάνει κανένας δικηγόρος

Προθεσμία για την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε ο γυναικοκτόνος από τη Σαλαμίνα, ενώ είναι σε…

6 Δεκεμβρίου 2023

Μέτρημα

«Νέα Αριστερά» είναι το νέο πολιτικό κόμμα που συγκρότησαν οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από…

6 Δεκεμβρίου 2023

Δήμος Ρ.Φεραίου: Σε άμεση δημοπράτηση το έργο «Κατασκευή και εξοπλισμός καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς»

Στη φάση άμεσης δημοπράτησης βρίσκεται το έργο με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ…

6 Δεκεμβρίου 2023