Τοπικά

Στο 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Ν. Ιωνίας σχεδιάζουν την κατασκευή μηχανής CNC για παραγωγή ειδών με μεγάλη ακρίβεια

Μια ενδιαφέρουσα κατασκευή CNC που αφορά στην εκτύπωση μεγάλων επιφανειών και η οποία χρησιμοποιείται συνήθως από μεγάλες βιομηχανίες σχεδιάζεται αυτή την περίοδο στο 2ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Νέας Ιωνίας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρυσι με τη συνδρομή και του Δήμου που προσφέρει τη χρηματοδότηση και συνεχίζεται και φέτος. Συμμετέχουν καθηγητές και μαθητές που βλέπουν στην πράξη, πώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Ο διευθυντής του 2ου ΕΚ Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Μπερέτας επισήμανε πως «το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου, αφού το κόστος είναι σημαντικό. Το έργο αφορά την κατασκευή ενός μηχανήματος CNC που κινείται σε τρεις διαστάσεις. Για να ολοκληρωθεί το μηχάνημα θα χρειαστεί ακόμη έναν χρόνο τουλάχιστον.
Ποια θα είναι όμως η λειτουργία του μηχανήματος μόλις ολοκληρωθεί; «Ας υποθέσουμε ότι βγάζουμε φωτογραφία ένα πρόσωπο. Στη συνέχεια εισάγουμε αυτή τη φωτογραφία στον υπολογιστή και σε λίγα δευτερόλεπτα το μηχάνημα αρχίζει και χαράζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και με καταπληκτική ακρίβεια το προφίλ του προσώπου σε μια επιφάνεια από σκληρό πλαστικό που έχουμε τοποθετήσει στο κάτω μέρος του. Είναι λοιπόν ένα μηχάνημα που μπορεί να αναπαράγει οποιοδήποτε προϊόν του δώσουμε είτε από φωτογραφία είτε από κάτι άλλο.
Ο κ. Μπερέτας επισήμανε πως τα μηχανήματα CNC υπάρχουν στη βιομηχανία για να παραχθούν εξαρτήματα με πολλή μεγάλη ακρίβεια και κατεβάζει δραματικά το κόστος παραγωγής, όταν πρόκειται για πολλά τεμάχια.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της όλης δράσης επισήμανε πως «οι μαθητές μας γνωρίζουν νέες τεχνικές και τεχνολογίες με ειδικά μοτέρ που έχουν την ικανότητα να κινούνται με απίστευτες ταχύτητες και ακρίβεια.
Κυρίως οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας από τις ειδικότητες των ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών συμμετέχουν στην κατασκευή του μηχανήματος. Οι εργασίες γίνονται ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
«Η καινοτομία μας είναι ότι σε ένα σχολείο κατασκευάζουμε ένα τέτοιο μηχάνημα CNC που συνήθως εισάγονται από το εξωτερικό για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και με μεγάλο κόστος. Και απ’ όσο γνωρίζω τέτοια μηχανή δεν έχει κατασκευαστεί σε κάποιο ΕΠΑΛ της χώρας, αφού χρειάζεται πόρους αλλά και πολύ χρόνο από τους καθηγητές και τους μαθητές» σημείωσε ο κ. Μπερέτας και συμπλήρωσε πως τα κάνουμε αυτά γιατί θέλουμε οι μαθητές μας να προχωρήσουν μπροστά, να μάθουν μια τεχνική που ίσως δεν θα την γνωρίσουν κάπου αλλού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το