Τοπικά

Στο 26,5% η ανεργία στη Μαγνησία-Στα ύψη η μαύρη εργασία το 2014

ergatiko-kentro-volou

Στο 26,5% κυμάνθηκε η ανεργία το 2014, η μαύρη εργασία, ειδικά τους θερινούς μήνες χτύπησε κόκκινο, ενώ συνεχίστηκε η υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Αυτά είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της χρονιάς που πέρασε όπως τα κατέγραψε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΚΒ με κύριο θέμα τον απολογισμό του 2014. Ως “φωτεινή” εξαίρεση καταγράφεται η νίκη των εργαζομένων στην ΙΜΑΣ-ΣΥΡΜΑ  στα δικαστήρια, ενάντια στις μονομερείς αξιώσεις της εργοδοσίας.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημόπουλος, τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας ήταν οι γυναίκες και οι νέοι άνθρωποι στους οποίους το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο. Αναφορικά με τη μαύρη εργασία ο κ. Παπαδημόπουλος επισήμανε ότι αρκετοί εργοδότες, καλυμμένοι πίσω από τις εργατοκτόνες, μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις και εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες βιοτικές ανάγκες των εργαζόμενων και των ανέργων, συνέχισαν αδίστακτα να αποκομίζουν κέρδη από τη «μαύρη εργασία».

«Το φαινόμενο έκανε κυριολεκτικά θραύση και την περασμένη καλοκαιρινή περίοδο, ιδίως στον τουριστικό-επισιτιστικό Κλάδο, σε όλη τη Μαγνησία, κυρίως όμως στο Πήλιο και τις Σποράδες, όπου οι έλεγχοι ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτοι!», ανέφερε και τόνισε τις παρεμβάσεις εκ μέρους του ΕΚΒ σε Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ και το υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στα εργατικά δυστυχήματα της χρονιάς που πέρασε και εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι και πάλι έγιναν προσπάθειες απόσεισης  των βαρύτατων ευθυνών από εκείνους που αποδεδειγμένα τις φέρουν. “Τα δυστυχήματα αυτά ασφαλώς και δεν είναι τυχαία. Έρχονται να προστεθούν σε μια σωρεία άλλων δυστυχημάτων παλαιότερα, και δείχνουν, ποιες είναι οι συνέπειες, όταν το κέρδος μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο κ. Παπαδημόπουλος.

Επισήμανε τέλος την ανάγκη να ενισχυθούν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να γίνει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα αυτό αλλά και να επιδειχθεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή  από τους εργαζόμενους σε ζητήματα αυτοπροστασίας στους χώρους δουλειάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το