Κόσμος

Στις κάλπες οι Βραζιλιάνοι

βραζιλία εκλογές

Άνοιξαν στις 8:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Βραζιλία, στις οποίες οι 142 εκατ. πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχιση των κοινωνικών κατακτήσεων που προώθησε η κεντροαριστερά τα τελευταία 12 χρόνια ή την ανάληψη της εξουσίας από νέα πρόσωπα, που υπόσχονται επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης στον πρώτο γύρο θεωρείται η κεντροαριστερή πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ του Κόμματων Εργατών (PT), ενώ αντίπαλοί της είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Αέσιου Νέβες και η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη μαύρη πρόεδρος της Βραζιλίας.

Οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν πρόεδρο αλλά και τα 513 μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής, 1.069 τοπικούς βουλευτές, 27 κυβερνήτες, αλλά και να ανανεώσουν τη Γερουσία κατά το ένα τρίτο (27 έδρες), επιλέγοντας ανάμεσα σε 26.000 και πλέον υποψήφιους.

Της εκλογικής αναμέτρησης προηγήθηκε μια προεκλογική εκστρατεία με αλλεπάλληλες ανατροπές. Η τελευταία καταγράφηκε χθες Σάββατο, όταν για πρώτη φορά ο τεχνοκράτης Αέσιου Νέβες ξεπέρασε, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις, τη Μαρίνα Σίλβα, η οποία μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως νικήτρια των εκλογών.

Η Σίλβα, η οποία έγινε απροσδόκητα υποψήφια μετά τον θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο του συμμάχου της και υποψηφίου του κόμματος PSB Εντουάρντου Κάμπους, εμφανιζόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό ικανή να κερδίσει την πρόεδρο Σίλβα στον δεύτερο γύρο.

Ωστόσο, σταδιακά η Ρουσέφ ισοφάρισε το ποσοστό στην πρόθεση ψήφου που καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις και την ξεπέρασε. Πλέον την έχει ξεπεράσει και ο Νέβες, καθώς τόσο η νυν πρόεδρος όσο και ο γερουσιαστής έχουν την υποστήριξη των πανίσχυρων μηχανισμών των κομμάτων εξουσίας.

Η Ρουσέφ φέρεται ότι πρόκειται να κερδίσει τον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό από 40,6% ως 46%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο Νέβες φέρεται να τερματίζει δεύτερος δίνοντας τέλος στα όνειρα της Σίλβα, καταγράφοντας μια μικρή αύξηση του ποσοστού του, 24% έναντι 21,4% ή 27% ως 26% έναντι 24% της αντιπάλου του, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες.

Το φαινόμενο της Σίλβα, που υπόσχεται μια «νέα πολιτική» ρήξης με τον παραδοσιακό βραζιλιάνικο δικομματισμό ενδέχεται να αποδειχθεί θρυαλλίδα και η Βραζιλία να οδηγηθεί σε έναν κλασικό δεύτερο γύρο, στον οποίο θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων που κυβερνούν τη Βραζιλία τα τελευταία είκοσι χρόνια, του PT της Ρουσέφ και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB) του Νέβες και του πρώην προέδρου Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου (1995-2002).

Η Ρουσέφ είναι επίσης η επικρατέστερη νικήτρια στον β΄ γύρο, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί αντιμέτωπη με ένα κοινό μέτωπο εναντίον του PT από τους υποστηρικτές των δύο αντιπάλων της στον α΄ γύρο.

Η εικόνα σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ διαφορετική από εκείνες του 2010, στις οποίες η νυν πρόεδρος και το PT είχαν θριαμβεύσει εν μέσω της ευφορίας για το κοινωνικοοικονομικό «θαύμα» το οποίο πιστώθηκε ο προκάτοχος και πολιτικός μέντορας της Ρουσέφ, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010).

Τα τέσσερα χρόνια αδιάλειπτης ανάπτυξης διαδέχθηκε η υποχώρηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο και η είσοδος της χώρας σε ύφεση, εν μέσω της ανόδου του πληθωρισμού (6,5%) και της επιδείνωσης των δημοσιονομικών. Μια αντίθετη τάση που εξισορροπεί κάπως την κατάσταση είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας (4,9%), που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Η Βραζιλία εξάλλου κλονίστηκε από το κύμα κοινωνικής αμφισβήτησης που εκφράστηκε με μαζικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο του 2013.

Το κυβερνών κόμμα έχει δει εξάλλου την εικόνα του να σπιλώνεται από σκάνδαλα διαφθοράς, περιλαμβανομένων δωροδοκιών από την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras σε κοινοβουλευτικούς, μια υπόθεση που ήλθε στην δημοσιότητα εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 17:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας). Χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, οι πρώτες τάσεις αλλά και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα είναι γνωστά πολύ γρήγορα, περίπου δύο ώρες αργότερα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το