Κόσμος

Στις κάλπες σήμερα οι Σκωτσέζοι για την ανεξαρτησία

ΣΚΩΤΙΑ 2

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα πάνω από τέσσερα εκατ. πολιτών στην Σκωτία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου STV έδειχνε πως ο αγώνας θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1405 ανθρώπων το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου, το «ναι» συγκεντρώνει 49% έναντι 51% που συγκεντρώνει το «όχι», ενώ αν συνυπολογιστούν οι αναποφάσιστοι τότε το «ναι» συγκεντρώνει 47%, το «όχι» 49%, τη στιγμή που στο 5% υπολογίζεται η αδιευκρίνιστη ψήφος. Σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του ίδιου δικτύου, η παράταξη του «ναι» έχει αυξήσει τις δυνάμεις της κατά 7% και αυτή του «όχι» έχει χάσει άλλες 7 μονάδες.

ΣΚΩΤΊΑ 1

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διερωτάται σε δημοσίευμά του αν έρχεται το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως αναφέρει, αν οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τότε θα μεσολαβήσουν 18 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σκωτία και τη Βρετανία, γύρω από το πετρέλαιο της Βορείου Θάλασσας, τη διατήρηση της βρετανικής λίρας, την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την… τύχη της σημαντικότερης βάσης των πυρηνικών υποβρυχίων Τράιντεντ του Βασιλικού Στρατού.Όπως αναφέρει το Reuters, ο Λευκός Οίκος προτιμά το Ηνωμένο Βασίλειο «δυνατό, ισχυρό και ενωμένο», ενώ ένας από τους διασημότερους συγγραφείς της Βρετανίας, ο Μάρτιν Έιμις, δηλώνει πως η απόσχιση θα αποτελούσε ένα άλμα στο σκοτάδι.

Ενώ οι κάλπες στη Σκωτία έχουν ανοίξει, Αμερικανοί ειδικοί προβλέπουν πως αν νικήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, θα σημειωθεί καταστροφή.Η Σκωτία θα υποφέρει από «σοβαρό οικονομικό πόνο» αν οι πολίτες με την ψήφο τους επιλέξουν την απόσχιση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Μπουθ.

Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, θα επηρεαστούν άμεσα η εργασία, το ΑΕΠ, η οικονομία, ενώ οι καθηγητές προβλέπουν πως οι μακροοικονομική αστάθεια ενδέχεται να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το