Ελλάδα

Στις κάλπες 4.000 δικαστές υπό το βάρος των εξελίξεων στη Δικαιοσύνη

assets_LARGE_t_420_54679697_type13145

Σε εκλογές κατεβαίνουν αυτήν και την ερχόμενη Κυριακή 4.000 δικαστές για να επιλέξουν εκείνον που θα κρατήσει το τιμόνι της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης: της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη Δικαιοσύνη, αλλά και για τη χώρα.

Την ίδια χρονική στιγμή η σκιά των καταγγελιών για παρεμβάσεις, η ανταλλαγή επιστολών και οι πειθαρχικές έρευνες «βαραίνουν» την ψήφο των δικαστών, οι οποίοι νιώθουν ότι βρίσκονται μπροστά σε θεσμικά αδιέξοδα, ότι η ανεξαρτησία τους αμφισβητείται, ενώ οι απολαβές τους θα μπουν, όπως όλα δείχνουν, σε νέες περιπέτειες το καλοκαίρι, με την επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων.
Ο «φόβος» της μειωμένης συμμετοχής είναι έκδηλος, γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε οι υποψήφιοι «οργώνουν» τα δικαστήρια και έρχονται σε επαφές με τους συναδέλφους τους για να τους πείσουν να προσέλθουν στις κάλπες. Οι βασικές θέσεις των επικεφαλής των ομάδων είναι:
Η Μαργαρίτα Στενιώτη, νυν πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών, υποστηρίζει ότι «χρέος της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι να λειτουργήσει ως συνεκτικός ιστός της κοινωνίας και ως θεσμός που εγγυάται την ισονομία μεταξύ των πολιτών» ενώ τονίζει ότι έφθασε ο καιρός της συνταγματικής αναθεώρησης για αλλαγή στον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, δηλαδή να μην επιλέγονται πλέον από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημειώνει μάλιστα ότι η υπάρχουσα συνταγματική πρόβλεψη «όχι μόνο δίνει την εντύπωση εναγκαλισμού της δικαστικής με την εκτελεστική εξουσία αλλά συχνά οδηγεί στην παράλειψη άξιων και ακέραιων δικαστών».
Ο Χρήστος Τζανερρίκος, πρόεδρος Εφετών, κατεβαίνει, μεταξύ άλλων, στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τη Μ. Στενιώτη, με στόχο την προεδρία. Στην επιστολή του προς τους συναδέλφους του τους ζητεί να τον στηρίξουν για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του μισθολογίου, την καταβολή των αναδρομικών που υπολείπονται, αλλά και την αύξηση των οργανικών θέσεων. Μέλη της πρώτης ομάδας, εκτός από τους δύο προαναφερόμενους, είναι ακόμη ο Χαράλαμπος Μαυρίδης, ο αντεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Κασσαλιάς, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, ο πρωτοδίκης Χρήστος Παπαδήμας, η ειρηνοδίκης Σταματίνα Γκαρά και η νέα υποψήφια Μαρία Παλαμίδη, πρόεδρος Πρωτοδικών.

Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, εφέτης στον βαθμό, υπόσχεται στους συναδέλφους του συνδικαλισμό χωρίς πολιτικές ταυτότητες. Στην επιστολή του προς τους «ψηφοφόρους» δικαστές αντιπολιτεύεται ανοιχτά με την ηγεσία του προηγούμενου προεδρείου, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι δούλεψαν για την ανάδειξη του προσωπικού τους προφίλ. «Είδαμε το προεδρείο να απουσιάζει από κρίσιμες συζητήσεις σε θεσμικά όργανα.
Είδαμε όλα αυτά να συμβαίνουν εν απουσία μας, μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και στρατηγικών που μας εξέθεσαν πολλαπλά στον νομικό κόσμο και συνολικά στην κοινή γνώμη». Μαζί του κατεβαίνουν οι κ. Γιώργος Σχοινοχωρίτης, εφέτης, Παντελής Στραγάλης, εισαγγελέας Εφετών, Κατερίνα Μπετσικώκου, Δέσποινα Σχοινοποιού, Ελευθερία Κώνστα, πρόεδροι Πρωτοδικών, Δημήτρης Φούκας και Αγγελική Δεμέστιχα, ειρηνοδίκης.
Ο Νίκος Σαλάτας, εφέτης στον βαθμό, καυτηριάζει το γεγονός ότι πολλοί δικαστές έκλεισαν τον κύκλο τους κάνοντας στροφή είτε στην πολιτική είτε στην προεδρία μίας ανεξάρτητης αρχής. «Θεωρούμε -σημειώνει- ότι το φαινόμενο αυτό δημιουργεί ευλόγως ανησυχίες και ερωτηματικά και είναι έκφραση της λειτουργίας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της δικαστικής εξουσίας και του δικαστικού συνδικαλισμού αφενός και της εκτελεστικής εξουσίας αφετέρου». Συνυποψήφιοί του στην ομάδα είναι οι κ. Θωμαΐτσα Πατρώνα, πρόεδρος Εφετών, Βαρβάρα Πάπαρη, Ευστάθιος Βεργώνης, αντεισαγγελέας Εφετών, Ιωάννα Κατσουλίδη, πρόεδρος Πρωτοδικών, Αντιγόνη Σταμολέκα και Γιώργος Κασίμης, πρωτοδίκες, Ακριβή Ερμίδου, ειρηνοδίκης.
Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών στον βαθμό, υποστηρίζει ότι όσες εξαγγελίες και εάν γίνουν για την ερχόμενη διετία θα πέσουν στο κενό εάν δεν συνδέονται με ουσιώδη ζητήματα του κλάδου.
Συνυποψήφιοι στην ίδια ομάδα είναι οι κ. Κασσιανή Λιάρου, εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών, Χριστίνα Σαλάπα, πρωτοδίκης και Μαρία Κουβαρά, ειρηνοδίκης. Ο κατάλογος των υποψηφίων ολοκληρώνεται με την υποψηφιότητα ως μεμονωμένου του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Ζιγκόλη.
Η μαχητική πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Πάντα στο πλευρό των συναδέλφων της
Οι εκλογές έρχονται σχεδόν έναν χρόνο μετά την παράδοση της σκυτάλης της προεδρίας από την κ. Βασιλική Θάνου στην κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, καθώς η πρώτη επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο στο ανώτατο αξίωμα της προέδρου του Αρείου Πάγου.
Παρέμεινε ωστόσο στην Ενωση Δικαστών ως απλό μέλος, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, όπως λέει μερίδα συναδέλφων της, ότι δεν ξέχασε τη συνδικαλιστική της ιδιότητα, την οποία κατείχε επί μακρόν. Οπως λέγεται, ήθελε να βρίσκεται κοντά στους δικαστές, να ακούει τα προβλήματά τους και αυτός ήταν ο λόγος που παρέμεινε στην Ενωση.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αν και εκ της θέσεώς της σήμερα είναι υποχρεωμένη να ασχολείται με πολλές υποθέσεις, το διάστημα που βρίσκεται στην προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου βρίσκει τον χρόνο να αφουγκραστεί τα καθημερινά προβλήματα των δικαστών. Οσο ήταν στο τιμόνι της Ενωσης, οι συνάδελφοί της θυμούνται την προσπάθεια που έκανε να μην υποστούν οι μισθοί των δικαστών δραματικές περικοπές, συγκαλώντας συνεχώς συνεδριάσεις και κάνοντας επισκέψεις στα γραφεία των υπουργών Οικονομικών, για να διεκδικήσει αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει. Ανέκαθεν μαχητική, χαρακτηριστικό που διατηρεί και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κ. Θάνου δεν δίσταζε να συγκρούεται και με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και πρώην πρόεδρο της Ενωσης Χ. Αθανασίου τόσο για θέματα θεσμικά όσο και για μισθολογικά.
Αλλωστε, το γεγονός ότι εξελέγη πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για δύο θητείες «ομολογεί» ότι η συνδικαλιστική της παρουσία δεν απογοήτευσε εκείνους που στήριξαν την υποψηφιότητά της.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το