Ελλάδα

Στις 12:00 μ. της Δευτέρας η 3η ψηφοφορία -Τι θα ισχύσει αν δεν βρεθούν οι «180»

proedriko-eklogi-708_0

Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί στη Βουλή η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, που θα κρίνει αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Στην 3η ψηφοφορία απαιτούνται 180 βουλευτές για την εκλογή του Σταύρου Δήμα.

Η ψηφοφορία και πάλι είναι ονομαστική και φανερή, γίνεται χωρίς καμία συζήτηση. Οι βουλευτές λένε το όνομα του υποψηφίου Προέδρου ή «παρών» αν θέλουν να καταψηφίσουν, ενώ δεν επιτρέπεται η αιτιολόγηση της ψήφου.

Πρόωρες εκλογές αν δεν βρεθούν οι «180» και νέα ψηφοφορία για Πρόεδρο

Αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές και δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών εντός 30 ημερών από τη θυροκόλληση του διατάγματος της διάλυσης της Βουλής.

Μόλις συγκληθεί η νέα Βουλή και συγκροτηθεί σε Σώμα, η πρώτη πράξη που θα κάνει θα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην ψηφοφορία αυτή απαιτούνται επίσης 180 βουλευτές. Εάν ούτε και σε αυτήν την 4η ψηφοφορία το Σώμα δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, θα γίνει και πέμπτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 151 βουλευτές, δηλαδή η πλειοψηφία επί του συνόλου.

Και αν ούτε τότε δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακολουθεί έκτη ψηφοφορία, η οποία διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς δεν μπορούν να υπάρχουν νέες υποψηφιότητες, αλλά αναγκαία λαμβάνουν μέρος οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι της πέμπτης ψηφοφορίας. Επίσης, το Σύνταγμα προβλέπει εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Πηγή:iefimerida.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το