Τοπικά

Στηρίζουν τα μαγαζιά της γειτονιάς τους – Σχέση εμπιστοσύνης πελάτη-καταστηματάρχη στη συνοικία της Χιλιαδούς

«Στηρίζουμε τη γειτονιά μας και τα μικρά εμπορικά καταστήματα» είναι το μήνυμα του νέου τηλεοπτικού σποτ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και στη συνοικία στο πάρκο της Χιλιαδούς, η στήριξη είναι έμπρακτη. Οι περίοικοι στηρίζουν τις μικρές, τοπικές επιχειρήσεις και όλα αυτά τα χρόνια που «συνυπάρχουν» στην ίδια γειτονιά, έχουν αποκτήσει μια άλλη σχέση. Η σχέση πελάτη – ιδιοκτήτη είναι περισσότερο σχέση γειτόνων. Έτσι και οι κάτοικοι μαζί με τους ιδιοκτήτες περίμεναν με ανυπομονησία την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

« Ήταν ανάσα ζωής η επαναλειτουργία. Το είχαμε απόλυτη ανάγκη να βρεθούμε με τους φίλους αναγνώστες, τους πελάτες μας γιατί μας είχαν λείψει πάρα πολύ. Και από ό,τι διαπιστώσαμε τους είχαμε λείψει εμείς περισσότερο» δήλωσε η Φωτεινή Κωστοπούλου, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Πλαστελίνη» στη Γιάννη Δήμου. Όπως ανέφερε, η ανάγκη τους για διάβασμα αυξήθηκε και ιδιαίτερα στους νέους. Οι νέοι βρίσκονταν πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη, όπως και όλοι μας. «Έβλεπαν όμως το διάβασμα ενός βιβλίου ως διέξοδο. Για εμένα αυτό ονομάζεται ισορροπία» σημείωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι εκτός από το διάβασμα, πολίτες χρειάζονταν τα βιβλιοχαρτοπωλεία και για εκτυπώσεις, φωτοτυπίες, αλλά και για υλικά για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους που βρίσκονταν στο σπίτι. «Όταν ανοίξαμε ξανά το συναίσθημα που επικρατούσε ήταν συγκίνηση. Ακόμη και αν δεν ήθελαν να αγοράσουν κάτι, πέρασαν απλά να μας πουν καλημέρα, μας λείψατε και καλή αρχή» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ανέφερε ότι στα συνοικιακά μαγαζιά δεν υπάρχει συνωστισμός και δεν θα έπρεπε να κλείσουν. «Ποιος δεν θέλει την ασφάλειά του; Θέλουμε την υγεία μας, αλλά και να επιβιώσουμε» διερωτήθηκε η κ. Κωστοπούλου και τόνισε πως η στήριξη από τους κατοίκους της περιοχής είναι μεγάλη. «Θέλουν να είμαστε στη γειτονιά. Μας αγαπάνε και τους αγαπάμε. Είναι αμφίδρομη η σχέση. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το βιβλιοπωλείο. Όταν κάτι πηγάζει από μέσα σου, ο κόσμος το εισπράττει και υπάρχει ανταπόκριση. Και τους ευχαριστώ για αυτό» δήλωσε και κάλεσε τον κόσμο να στηρίζει τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.

Ο φαρμακοποιός Ιωάννης Χολέβας διατηρεί φαρμακείο στην περιοχή της Χιλιαδούς, δίπλα από το πάρκο τα τελευταία 20 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες. «Αν δεν υπήρχε η σχέση αυτή, δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. Λόγω της οικειότητας που αναπτύσσουμε και των συμβουλευτικών οδηγιών που δίνουμε». Όπως ανέφερε οι κάτοικοι της περιοχής απευθύνονται στο φαρμακείο ακόμη και συμβουλευτικά. «Εδώ είναι το πατρικό μου και οι κάτοικοι με ξέρουν πολλά χρόνια. Αυτό βοήθησε στην αρχή και ακόμη βοηθάει». Τα μέτρα για τον κορωνοϊό τηρούνται στο ακέραιο, αλλά, όπως σημείωσε, η καλημέρα είναι καθημερινή με όλους τους κατοίκους.
Τη Δευτέρα επαναλειτούργησε και το πρακτορείο του ΟΠΑΠ στην περιοχή, μετά από τρεις μήνες με κατεβασμένα ρολά λόγω του lockdown και της αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. «Υπήρχαν αρκετοί πελάτες που περίμεναν να ανοίξουμε πάλι» δήλωσε η Γιώτα, υπάλληλος του πρακτορείου. Σημείωσε ακόμη ότι με τον καιρό έχει αναπτυχθεί μια άλλη σχέση με τους τακτικούς πελάτες. «Περνάνε, μας λένε καλημέρα». Η Γιώτα εργάζεται στο πρακτορείο από το 2013 και περίμενε πώς και πώς την επαναλειτουργία του. «Καθόμασταν τόσο καιρό, το περιμέναμε».

*στη φωτογραφία η κ. Φωτεινή Κωστοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το