Τοπικά

Στήνεται μπλόκο αγροτών στο ύψος του Ριζόμυλου

 

Από χθες ξεκίνησαν τρακτέρ και βγαίνουν σιγά σιγά στο ύψος του Ριζόμυλου στην Παλιά Εθνική Οδό, ενώ χθες, ένταση επικράτησε στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα, όταν αγρότες στην προσπάθειά τους να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο Ε65, μετακινώντας αυτοκίνητο της αστυνομίας και να στήσουν μπλόκο, συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.
Οι αγρότες που ανέβηκαν με τα πόδια στον Ε65 πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, όπου αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών από κάθε χωριό.
Δεκάδες ήταν οι αγρότες από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας που συμμετείχαν και βρέθηκαν στο μπλόκο των αγροτών, μαζί με εκατοντάδες αγρότες κι από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης «η κυβέρνηση είχε προθεσμία μέχρι σήμερα για να δώσει απαντήσεις… Κι απάντησαν τα ΜΑΤ με χημικά και δακρυγόνα. Η Ομοσπονδία μας, καταγγέλλει τις δυνάμεις καταστολής και ζητάμε να φύγουν από τον χώρο».
Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι ο δρόμος έκλεισε από την Αστυνομία και τα ΜΑΤ, ενώ μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες και στη Μαγνησία, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στην Παλιά Εθνική Οδό στο ύψος του Ριζομύλου. Ήδη από χθες, άρχισαν σιγά σιγά να συγκεντρώνονται στο σημείο αγροτικά μηχανήματα, ενώ ο κ. Γεωργαδάκης απηύθυνε κάλεσμα να στηρίξουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους το μπλόκο. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν δράσεις και ενέργειες στο σημείο του μπλόκου.
Με τον αγώνα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν:
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο.
-Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
-Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το