Ελλάδα

Στην υπηρεσία ασύλου οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

newego_LARGE_t_1101_54716399_type13145

Στην υπηρεσία ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο. «Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα».
Η κ. Μαρινάκη επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, συναίσθημα που όπως είπε εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 
Τέλος, η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά τη σημερινή διαδικασία καθώς όπως είπε: «Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να λέει κάποιος τα στοιχεία, να αναφέρει την οικογένεια, τα παιδιά του όλα αυτά που άφησε πίσω του τη στιγμή που είναι μόνος σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο, πιστέψτε με».
Σημειώνεται ότι και οι οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.
«Ισχύει ο γενικός κανόνας ότι η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί όσο γίνεται ταχύτερα»
«Για τους χρόνους εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των οκτώ Τούρκων δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου συμπληρώνοντας πάντως ότι «ισχύει ο γενικός κανόνας ότι η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί όσο γίνεται ταχύτερα».
«Με την καταγραφή θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου», εξηγεί η κ. Σταυροπούλου και διευκρινίζει ότι «η εξέταση των αιτήσεων γίνεται με την κανονική διαδικασία». Η διαδικασία προβλέπει συνέντευξη των αιτούντων (η οποία θα γίνει από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ανάλογα με το αν κρατούνται και που) και στη συνέχεια έκδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική οι αιτούντες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή, οπότε ακολουθεί η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους. Σε περίπτωση απόρριψης και της προσφυγής οι αιτούντες μπορούν να κάνουν αίτηση ακύρωσης, η οποία ωστόσο δεν έχει αυτόματο ανασταλτικό χαρακτήρα για ενδεχόμενη απέλασή τους.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το