Ελλάδα

Στην Τουρκία ο Τσίπρας με στόχο τη µείωση της έντασης στο Αιγαίο

Δύσκολη µεν, απαραίτητη δε η αποψινή συνάντηση -έβδοµη κατά σειρά- Τσίπρα και Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο της Αγκυρας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο και το ζήτηµα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που παραµένει «σιωπηλή» από το 1971, λίγες ώρες πριν από την υψηλού συµβολισµού επίσκεψή του στο νησί όπου και θα συναντηθεί µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι προσδοκίες από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία µπορεί να µην είναι υψηλές, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν κρατάει «µικρό καλάθι» πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αγκυρα. Θεωρεί απαραίτητο τον διάλογο µεταξύ των δύο χωρών, ώστε οι θέσεις και των δύο πλευρών να είναι κατανοητές και να αποφευχθούν µελλοντικές παρανοήσεις.

Τουρισµός και ενέργεια
Αλλωστε και οι δύο χώρες συµφωνούν ότι υπάρχει η δυνατότητα προώθησης συνεργασίας σε τοµείς στους οποίους ήδη αυτή έχει αναπτυχθεί, όπως στον τουρισµό και στην ενέργεια. Για τη σηµειολογία, πάντως, η αµέσως προηγούµενη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν έλαβε χώρα τον προηγούµενο Σεπτέµβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ. Το µείζον θέµα που θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης µε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός είναι αυτό της ανάγκης µείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώµατα, αξιώνοντας από τη γείτονα χώρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο, απαραίτητη συνθήκη όπως θα πει για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο και µείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των υπουργών Αµυνας και των γενικών γραµµατέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα µπει και το Κυπριακό, µε τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαµβάνει ότι η µόνη λύση είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων των Ηνωµένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτηµένου.

Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι µια δίκαιη και βιώσιµη λύση µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευµάτων. Σε ό,τι αφορά τα θέµατα της ενέργειας, θα επισηµανθεί η ανάγκη για σεβασµό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης αναµένεται να συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anatodοlu ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι η σχέση του µε τον Ταγίπ Ερντογάν δοκιµάστηκε σε πολύ δύσκολες στιγµές, αλλά αποτέλεσε και τη βάση για να «αποκτήσουµε διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, να υπερβούµε εµπόδια και να µπορούµε να µιλάµε για µια θετική ατζέντα». Σε ερώτηση για το θέµα των µουφτήδων, τονίζει πως η προώθηση µεταρρυθµίσεων για τα δικαιώµατα της µουσουλµανικής µειονότητας αποτελεί αναγκαία δέσµευση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες της και όχι ζήτηµα διµερών σχέσεων µε την Τουρκία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το