Τοπικά

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες αξιοποίησης του Ξενία Τσαγκαράδας

Την επανάχρηση και ανάδειξη εμβληματικών ακινήτων στο Πήλιο, όπως το παλιό Ξενία Τσαγκαράδας, προωθεί ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου μέσα από συνέργειες με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και την πολύτιμη συνδρομή του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.
Τακτοποιώντας εκκρεμότητες όπως η νομιμοποίηση του ακινήτου με την έκδοση οικοδομικής άδειας και την ανασύσταση του φακέλου στην πολεοδομία, ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση του Ξενία είναι πλέον ορατός σε ορίζοντα τριμήνου, όπως τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας μεταξύ του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη και του Εντεταλμένου Συμβούλου και προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, κ. Παν. Μπαλωμένου.

Περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και αποτελούν τοπόσημα, ακίνητα μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, τέθηκαν έγκαιρα από τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτη στις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ στην Αθήνα προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργειών για την αξιοποίησή τους και να ωριμάσουν οι συνθήκες για την πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος.
“Στόχος μας είναι η υλοποίηση ενός ρεαλιστικού προγραμματισμού, με στρατηγικές συμμαχίες όπως η ΕΤΑΔ, για τη βέλτιστη αξιοποίηση μοναδικών εγκαταστάσεων της περιοχής μας.
Εξετάσαμε με προσοχή τις δυνατότητες χρηματοδότησης μελετών όπως για το παλιό Ξενία Τσαγκαράδας, προκειμένου η ιστορική τουριστική εγκατάσταση να προσελκύσει επενδύσεις και να επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη της περιοχής.
Αναπτύξαμε συνέργειες για αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος, ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Παν. Κουτσάφτης και εκτιμούμε πως εμβληματικά κτίρια μπορούν να αξιοποιηθούν.
Με επενδύσεις και διαφύλαξη των φυσικών και πολιτισμικών περιουσιακών στοιχείων της περιοχής, δημιουργούνται προϋποθέσεις για υπεραξίες, νέα βιώσιμα και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου ως τουριστικού προορισμού και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με την ΕΤΑΔ και την Κυβέρνηση”.

Συνοπτικά η ιστορία του ξενοδοχείου
Το ξενοδοχείο Ξενία Τσαγκαράδας, είναι στενά συνδεδεμένο με τους Αιγυπτιώτες. Η ανέγερσή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1957 και στοίχισε 4.200.000 δρχ. Από το ποσό αυτό, τα 2.400.000 δρχ. διατέθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), ενώ το 1.800.000 δρχ. προήρθε από το κληροδότημα του Αιγυπτιώτη Νικολάου Στακού. Ο βαμβακέμπορος – και για ένα διάστημα εφοπλιστής – Νικόλαος Στακός (1853-1928) είχε κτίσει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη γενέτειρα του Τσαγκαράδα, ενώ είχε δώσει και μεγάλα ποσά για την οδική σύνδεση Τσαγκαράδας – Μηλεών. Το Ξενία Τσαγκαράδας είχε σχεδιαστεί από τον επίσης Αιγυπτιώτη αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο (1914-2004). Είχε 45 κλίνες – από τις οποίες οι 25 διέθεταν ιδιαίτερο ντους ή λουτρό – σαλόνι, μπαρ, αίθουσα εστιατορίου, εγκατάσταση μαγειρείου, θέρμανση, τρεχούμενα ζεστά και κρύα νερά, κτλ., ενώ αγορανομικώς ανήκε στη Β΄ κατηγορία για να είναι προσιτό και στη μεσαία τάξη. Το ξενοδοχείο αναγέρθηκε σε έκταση 14 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί από την Κοινότητα Τσαγκαράδας στη θέση «Μπεϊλίκι» (υψόμετρο 550μ.) της συνοικίας Αγία Παρασκευή, γενέτειρα του Στακού. Το κτίριο αναπτύχθηκε σε δύο πτέρυγες και θεμελιώθηκε πάνω σ’ ένα αντέρεισμα του Πηλίου πάνω ακριβώς σε ράχη. Η δε θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πράγματι μαγευτική. Σύμφωνα με την τελευταία άδεια λειτουργίας του, η οποία έληξε το 2006, διέθετε 46 δωμάτια με 84 κλίνες, με συνολική δομημένη επιφάνεια 2.374 τ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το