Τοπικά

Στην τελική ευθεία η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έχει προχωρήσει η πλειονότητα των Μαγνησιωτών, με το ποσοστό όσων ανήκουν στη ΔΟΥ Βόλου να φτάνει το 87% και στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας το 80%, όταν το πανελλαδικό ποσοστό φτάνει στο 83%. Η παράταση που έχει δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο, λήγει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, ενώ έχουν εμφανιστεί ήδη προβλήματα στο Taxis τις τελευταίες ημέρες, που «αγκομαχάει».

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς τόνισε ότι η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις λήγει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και μέχρι χθες το μεσημέρι είχε κατατεθεί το 87% των φορολογικών δηλώσεων για όσους ανήκουν στη ΔΟΥ Βόλου και το 83% στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πανελλαδικά έχει κατατεθεί έως χθες το μεσημέρι το 83% των φορολογικών δηλώσεων.
Ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς ανέφερε ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση στα λογιστικά γραφεία, ενώ επισήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι φορολογούμενοι που προχωράνε σε κατάθεση της φορολογικής τους δήλωσης.
«Μέχρι πριν λίγες μέρες ο κόσμος δεν ερχόταν στα λογιστικά γραφεία. Υπάρχει μία αύξηση στην κίνηση τις τελευταίες ημέρες, κάτι που φαίνεται και στο Taxis που «αγκομαχάει»» δήλωσε ο ίδιος για να προσθέσει πως «μία φορολογική δήλωση, η οποία μπορούσε να τελειώσει η αποστολή της μέσα σε 10 λεπτά, πλέον χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο».
Σε πανελλήνια βάση ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που κατατίθενται ημερησίως τις τελευταίες ημέρες, έχει ξεπεράσει τις 100.000, αλλά υπάρχει η ανησυχία από τους λογιστές αν θα προλάβουν μέχρι τις 29 Ιουλίου, που λήγει η προθεσμία.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, 56% των εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικά, 11% με επιστροφή και 33% με φόρο» σημείωσε ο κ. Αλ. Κεχαγιάς.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα εκκαθαριστικά που εκδίδονται είναι δύο για τους συζύγους, αν και υποβλήθηκε μία φορολογική δήλωση. Για πρώτη φορά φέτος για τους φορολογούμενους που το δήλωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο, εκδίδονται δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά, ένα για τον άντρα και ένα για τη γυναίκα.
«Λίγοι είναι αυτοί που έκαναν χρήση των δύο ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων και θεωρώ ότι ήταν κάτι που δεν «περπάτησε» πολύ» ανέφερε ο ίδιος.
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς ανέφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και αφορά σε όσους έχουν σχέση με αμοιβές από το Δημόσιο είτε εν ενεργεία είτε συνταξιούχοι.
«Όλοι οι εργοδότες στέλνουν στο Taxis την πληροφορία τι χρήματα έλαβε σε αποδοχές ο εργαζόμενος σε ετήσια βάση και τι παρακρατήσεις έχει. Υπάρχει, όμως, η υποχρέωση, αν αλλάξει τα ποσά μετά το ασφαλιστικό ταμείο, π.χ. να ξανακάνει υπολογισμούς, γιατί βρέθηκε ένα λάθος, να ενημερώσει για την υποχρέωση τροποποιητικής δήλωσης» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο φορολογούμενος κάνει τη φορολογική του δήλωση, βγαίνει το εκκαθαριστικό και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για κάποιον λόγο αλλάζει το ταμείο τα ποσά, χωρίς να τον ενημερώσει, με αποτέλεσμα αν πάει στην Εφορία την επόμενη χρονιά για κάποια τροποποίηση της δήλωσης, δεν μπορεί και του ζητάει η ΔΟΥ πρόστιμο διόρθωσης για την προηγούμενη χρονιά 100 ευρώ, ενώ δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη ο φορολογούμενος, διότι το ταμείο του παρέλειψε να τον ενημερώσει».
Για αυτό, όπως εξήγησε, προχθές το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει πως σε αυτούς που πήραν αναδρομικά, όπως στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί, νοσοκομειακοί, πανεπιστημιακοί, τα ειδικά μισθολόγια δηλαδή, ότι έκανε λάθος στον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης και θα χρειαστεί να γίνουν τροποιητικές δηλώσεις. «Αν δεν κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις, τότε του χρόνου θα επωμιστούν το πρόστιμο των 100 ευρώ» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το