Ελλάδα

Στην τελική ευθεία η Συνταγματική Αναθεώρηση – Ψηφίζεται τη Δευτέρα

Το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώνεται η διαδικασία ψήφισης στην Ολομέλεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Τη Δευτέρα το βράδυ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ψήφιση στην Ολομέλεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αρχικά, θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, θα ακολουθήσει η ψηφοφορία από τους 300 βουλευτές και έτσι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Εντονη, πάντως, ήταν η συζήτηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα το προηγούμενο διάστημα και δεν έλειψαν οι λεκτικοί διαξιφισμοί.

Ποια είναι τα κύρια ζητήματα
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία κυρίως ζητήματα: Αυτά είναι η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού καθώς και η ποινική ευθύνη των υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.
Πάντως, όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.

Κόμματα: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν
Άρθρο 32 παρ. 4 και 5: Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν. Στη προτείνουσα Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη είχε ψηφιστεί από 224 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Την πρόταση απορρίπτει ωστόσο κατηγορηματικά η ΝΔ.
Άρθρο 86 παρ. 3: Κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες. Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.
Άρθρο 86: Προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που να έχει αναδρομική ισχύ και να εξαιρεί το αδίκημα της δωροδοκίας. Την πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε λάβει 179 ψήφους στη προτείνουσα Βουλή, απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.
Άρθρο 62: Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές ενώ και στη παρούσα Βουλή υπάρχει ευρύτατη αποδοχή.
Άρθρο 68 παρ. 2: Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Η αναθεωρητέα διάταξη είχε υπερψηφιστεί με 247 ψήφους.
Άρθρο 101: Εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα . Η διάταξη είχε λάβει 232 και υπάρχει σύγκλιση απόψεων των κομμάτων.
Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειάζεται να ψηφιστούν από 151 βουλευτές καθώς στη προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διαγωνισμός για την αφή κανδηλίων και καθαριότητα μνημάτων στον «Κούκο»

Oι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι διακήρυξης για τη διενέργεια ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την…

28 Μαρτίου 2024

Αγριά:Ποινική διαμεσολάβηση για την 54χρονη Ουκρανή

Σε ποινική διαμεσολάβηση οδηγήθηκε η υπόθεση μίας 54χρονης Ουκρανής, που ευρισκόμενη σε κατάσταση μέθης ανήμερα…

28 Μαρτίου 2024

Βόλος:Πήγε σε καφετέρια και άρχισε να τους βρίζει και να τους απειλεί

  Σε 10 μήνες, εκ των οποίων θα εκτίσει τους δύο και για τους υπόλοιπους…

28 Μαρτίου 2024

Αφρικανική Σκόνη: Η εξήγηση Κολυδά για την προέλευσή της

Ανάρτηση με την οποία εξηγεί πώς φτάνει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα - καθώς το…

28 Μαρτίου 2024

Βόλος:Πρόσφεραν πρόχειρο κατάλυμα και αυτός τους έβρισε και τους απείλησε

  Σε εννέα μήνες με αναστολή, καταδικάστηκε ένας 63χρονος γεννημένος στην Ουκρανία με ελληνική υπηκοότητα…

28 Μαρτίου 2024

Πρωτομαγιά 2024: Για πότε μετατέθηκε η αργία

Καθώς η Μεγάλη Τετάρτη συμπίπτει φέτος με την Πρωτομαγιάς 2024, η υποχρεωτική αργία έχει μετατεθεί…

28 Μαρτίου 2024