Τοπικά

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού οι διασώστες του ΕΚΑΒ Βόλου

Είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τα «ύποπτα» κρούσματα κορωνοϊού για τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο του Βόλου. Προστατευμένοι με μάσκες και γάντια, οι διασώστες του ΕΚΑΒ Βόλου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ αποτελούν 41 διασώστες, αν και το οργανόγραμμα προβλέπει 56 θέσεις. Το ΕΚΑΒ Βόλου αναμένεται να ενισχυθεί με ακόμη οχτώ άτομα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Σε κάθε ασθενοφόρο, εκτός από τα γάντια, υπάρχουν προστατευτικά γυαλιά, μάσκες, αδιάβροχες ποδιές και ποδονάρια για να καλύψουν τα παπούτσια τους. «Αν αντιληφθούμε ή μας ενημερώσουν ότι πρόκειται για ύποπτο κρούσμα ντυνόμαστε με τον κατάλληλο εξοπλισμό για να το παραλάβουμε» δήλωσε στη «Θ» ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Δαριώτης.


Οι ποδιές βγαίνουν από την ανάποδη πλευρά και κατά τη μεταφορά παραμένουν στην καμπίνα του ασθενοφόρου. Στο Νοσοκομείο τα πληρώματα φορούν πάλι την κατάλληλη στολή για να μεταφέρει τον ασθενή από το φορείο του ΕΚΑΒ στο φορείο του Νοσοκομείου. Όλος ο εξοπλισμός τοποθετείται σε ειδική κίτρινη σακούλα. Στη συνέχεια η καμπίνα του ασθενοφόρου απολυμαίνεται με διάλυμα χλωρίνης.
Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι απαραίτητα για τους διασώστες στο ΕΚΑΒ και στην επάρκειά τους έχουν συμβάλει σημαντικά οι δωρεές που έχουν γίνει. «Έχουμε επάρκεια αλλά ζητούμε την ενίσχυση των πολιτών για να μην έχουμε ποτέ πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Δαριώτης.

Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, οι διασώστες αναλαμβάνουν και τη μεταφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νοσοκομείο αναφοράς που είναι το Πανεπιστημιακό Λάρισας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ οι διασώστες πρέπει να φορούν ολόσωμες φόρμες, γάντια, προστατευτικά για τα παπούτσια τους, μάσκες τύπου FFB3 και προστατευτική μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο. Ένας διασώστης παραδίδει τον ασθενή στο Τμήμα Λοιμώξεων και ο δεύτερος απολυμαίνει όλο το ασθενοφόρο. «Αλλάζουμε τις στολές βγάζοντάς τες ανάποδα χωρίς να ακουμπήσει πάνω μας» σημείωσε ο κ. Δαριώτης.
Απαραίτητα για τους διασώστες είναι και τα θερμικά θερμόμετρα με τα οποία θα μπορούν να θερμομετρούν από απόσταση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το