Τοπικά

Στην Πορτογαλία με το Εράσμους το 4ο ΓΕΛ Βόλου

Από την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη μέχρι την Τρίτη 9 Οκτώβρη οι μαθητές του 4ου Λυκείου Δώσσα Καλλιόπη, Βασίλης Μπούτας, Ραφαέλα Καλοφορίδη, Ειρήνη Κάλφα συνοδευόμενοι από το διευθυντή του σχολείου Ιωαννίδη Νίκο και τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Παύλο Κανιούρα βρέθηκαν στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στην πόλη Μoimenta de Beira μετέχοντας στις εργασίες του προγράμματος Erasmus+ με θέμα τη νεανική επιχειρηματικότητα.
Όπως ανακοινώθηκε από το σχολείο «ένα μεγάλο μέρος των εργασιών αυτής της συνόδου κινήθηκε στην κατανόηση της διαφορετικότητας και στους τρόπους ένταξης και ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, στην αναζήτηση πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναπτύξουν τα σχολεία προς αυτή την κατεύθυνση. Το ελληνικό σχολείο έχει προχωρήσει πρόσφατα σε ανάλογες ενέργειες, όπως η επίσκεψη στο ορφανοτροφείο του Βόλου όπου οι μαθητές με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς προσέφεραν τσάντες και σχολικά είδη στα παιδιά του ιδρύματος. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με την ενορία για την ενίσχυση των απόρων μαθητών και επεξεργάζεται μεθόδους για την ένταξη των μαθητών με δυσκολίες στην επίδοση και την συμπεριφορά στην σχολική μονάδα. Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τις ομάδες εργασίας ήταν ο τρόποι που εκδηλώνονται μορφές αποκλεισμού σε κάθε χώρα όπως και η περιγραφή των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι ευπαθείς ομάδες.

Με πολύ γλαφυρό τρόπο μέσα από την εβδομαδιαία συνύπαρξη οι μαθητές αναζήτησαν στερεοτυπικά χαρακτηριστικά θετικά και αρνητικά για τους συμμαθητές των άλλων χωρών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γνώση και η καλλιέργεια είναι το όπλο για την άρση των προκαταλήψεων. Η αίσθηση όλων μέσα από τις επισκέψεις που ακολούθησαν και την αρχική παραμονή στο Πόρτο είναι ότι η χώρα αυτή χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, πνεύμα συνεργασίας και θετικότητας, αποδοχή της διαφορετικότητας στοιχεία που την έχουν βοηθήσει να αναστρέψει το αρνητικό οικονομικό κλίμα των προηγουμένων ετών και να διεκδικεί αξιοζήλευτο ρόλο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Πέρα από την ηρεμία και την απλότητα των οικογενειών που φιλοξένησαν τους Έλληνες μαθητές, στις επισκέψεις στις παραγωγικές μονάδες της περιοχής εξέπληξε θετικά η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με το εξαγωγικό εμπόριο, η ευταξία στην ύπαιθρο και ο τεράστιος πλούτος των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ακόμη η οργάνωση του τουριστικού τομέα που αξιοποιεί τις εκπληκτικές αντιθέσεις στην ενδοχώρα από τις εντυπωσιακές ακτές του Ατλαντικού τις απέραντες δασώδεις εκτάσεις με ποικίλες δραστηριότητες όλο το χρόνο όπως και το ήπιο τοπίο με τους πιο σημαντικούς αμπελώνες παραγωγής οίνου στην Ευρώπη, που συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

Από την πόλη Ναβαρέ στις ακτές του Ατλαντικού, σημείο καταφυγής δεινών σέρφερ από όλο τον κόσμο, την υψηλότερη κορυφή στην χώρα, στα 2000 μέτρα στην Serra del Estrella με την εκπληκτική πανίδα, τα σπήλαια Mira de Aire με βάθος κατάβασης 180 μέτρων, το περίφημο μεσαιωνικό χωριό Sra. da Lapa, κτισμένο από Ιησουίτες μοναχούς, το τσιγγάνικο πανηγύρι σε προάστιο της περιοχής, την παγκόσμιας φήμης οινοπαραγωγική φάρμα της Quinta da Pacheca και τις εκπληκτικές ομορφιές του τοπίου γύρω από τις γέφυρες του Πόρτο η αίσθηση για την ελληνική αποστολή ήταν κοινή: η «γλυκύτητα του ονείρου σε σχέση με άλλα μέρη» ρήση, με την οποία ο εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας Φ. Πεσσόα περιγράφει την αναζήτηση στα εσωτερικά τοπία της χώρας και του εαυτού του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το