Τοπικά

Στην Πολωνία για συμμετοχή σε πρόγραμμα για την αστρονομία το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου

Μια αξέχαστη εβδομάδα έζησε η ομάδα Erasmus+ του 8ου ΓΕΛ Βόλου από 4 έως 10 Νοεμβρίου στη βόρεια Πολωνία. Οι μαθητές της Α΄ τάξης Καραμανιώλας Ίων, Κραβαρίτης Δημήτρης, Κολιού Χρύσα και Τίγγα Ιφιγένεια, μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Γκούρου Αγγελική, τον υπεύθυνο για την εκτέλεση του προγράμματος κ. Αραμπατζή Δημήτριο και την καθηγήτρια κ. Τάσιου Φιλίτσα, επισκέφτηκαν την πόλη Koszalin, όπου έγινε η πρώτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος. Οι Έλληνες μαθητές μαζί με μαθητές από την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Τσεχία και τη Ρουμανία φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Πολωνών μαθητών. Ο καιρός ήταν υπέροχος και η φιλοξενία θερμότατη.

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με συνομηλίκους τους από άλλες πέντε χώρες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τίτλο «Four Seasons in the Sky», που έχει ως σκοπό την ενασχόληση με την αστρονομία και την προώθηση των φυσικών επιστημών. Παρουσίασαν εργασίες τους για την προσφορά στην αστρονομία του Πλάτωνα, του Εύδοξου, του Αρίσταρχου του Ερατοσθένη, του Ίππαρχου, και του Πτολεμαίου. Δημιούργησαν ένα γλωσσάρι βασικών αστρονομικών όρων στην Αγγλική γλώσσα και στη μητρική γλώσσα κάθε σχολείου, ενώ επέλεξαν το λογότυπο του προγράμματος και την αφίσα προώθησής του. Μάλιστα η αφίσα που επιλέχθηκε είχε δημιουργηθεί από μαθητές του σχολείου μας. Ξεναγήθηκαν στην πόλη, συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς, επισκέφτηκαν τοπικό αστρονομικό παρατηρητήριο, ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τις παραδόσεις της χώρας και γεύτηκαν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.

Το πρόγραμμα περιελάβανε επίσκεψη στην πόλη Torun, τη γενέτειρα του αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου. Οι μαθητές παρακολούθησαν την παραγωγή Μακρόκοσμος στο πλανητάριο της πόλης, ενώ στον ίδιο χώρο επισκέφθηκαν τη διαδραστική έκθεση The Orbitarium, ένα εντυπωσιακό μοντέλο του διαστημοπλοίου Cassini, καθώς και την απομίμηση διαστημικού σταθμού στον πλανήτη Άρη με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στο Σπίτι του Νικολάου Κοπέρνικου. Ένα μεσαιωνικό σπίτι της πόλης που λειτουργεί ως μουσείο. Πρόσφατα ανακαινισμένο παρείχε συνδυασμό δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας όπως τα 4d γυαλιά και διαδραστικές ταινίες αρχαίων φιλοσόφων και μαθηματικών με τις απόψεις τους για το ηλιακό σύστημα, αλλά και συλλογή με αντικείμενα από τα στάδια της ζωής του μεγάλου αστρονόμου και τα όργανα που χρησιμοποιούσε για την τεκμηρίωση των απόψεών του. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πανέμορφη και ιστορική πόλη του Γκντασκ, στην πόλη Darlowo στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας και σε στρατιωτική βάση της περιοχής, όπου ενημερώθηκαν οι μαθητές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και δράσης ελικοπτέρων διάσωσης.
Οι σχολικές συμπράξεις Erasmus+ απαιτούν δουλειά και προετοιμασία, αλλά αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την αποκόμιση πολύτιμων εμπειριών για τους μαθητές και καθηγητές που συμμετέχουν. Το 8ο ΓΕΛ Βόλου ευχαριστεί θερμά το υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου για τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το