Κόσμος

Στην Πλατεία η Κούβα για το «hasta siempre, comandante»

Οι αριστεροί σύμμαχοι της Κούβας και ο ανώτατος αξιωματούχος της Ουάσιγκτον στην Αβάνα συμμετείχαν μαζί με ένα εκτεταμένο πλήθος κουβανών σε μια διαδήλωση χθες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, τον άνθρωπο που έχτισε ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιφωνήματα «Βίβα Φιντέλ!» αντηχούσαν καθώς δεκάδες χιλιάδες κουβανών συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Ελευθερίας χθες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κάστρο. «Ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!» φώναζαν. Ο Ραούλ Κάστρο αγκάλιασε τον ιδεολογικό του σύμμαχο, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, καθώς εξελισσόταν η τελετή.
«Το να ζυγίσει κανείς την επιτυχία ή αποτυχία του οικονομικού μοντέλου της Κούβας χωρίς να συνυπολογίσει το εγκληματικό (αμερικανικό) εμπάργκο που κράτησε πάνω από 50 χρόνια, είναι καθαρή υποκρισία», είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στον επικήδειό του.
Ο Κάστρο απεβίωσε την Παρασκευή, στα 90 του χρόνια, μια δεκαετία αφότου παραχώρησε την ηγεσία της χώρας στον μικρότερο αδελφό του Ραούλ Κάστρο, 85.

Με τον Ραούλ Κάστρο στο πλευρό του, ο χαρισματικός Φιντέλ Κάστρο καθοδήγησε τους γενειοφόρους επαναστάτες που ανέλαβαν την εξουσία σε επανάσταση το 1959 και κυβέρνησαν το νησί εν μέσω αντίστασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες που κράτησε ωσότου να την αναστρέψει το 2014 ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και να ξεκινήσει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
Για πολλούς, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ο Κάστρο αποτελούσε σύμβολο της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, έχοντας ανατρέψει έναν δικτάτορα που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, και υπέρμαχο των φτωχών. Άλλοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί στην μεγάλη εξόριστη κοινότητα κουβανών στο Μαϊάμι, τον καταδίκαζαν ως τύραννο που φυλάκιζε τους αντιπάλους του και κατέστρεψε την οικονομία μέσω του σοσιαλισμού.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο Ομπάμα δεν θα στείλει προεδρική αντιπροσωπεία στην Αβάνα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπευθούν από τον Τζέφρι Ντε Λαουρέντις, ανώτατο διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, και τον Μπεν Ρόουντς, συνεργάτη του Ομπάμα ο οποίος αντιπροσώπευσε τις ΗΠΑ στους 18 μήνες που κράτησαν οι κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση των δύο χωρών.
Η προσέγγιση αυτή απειλείται τώρα από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τις ευθύνες του στις 20 Ιανουαρίου, και ο οποίος έχει αναφερθεί στην επαναυιοθέτηση μιας σκληρής γραμμής στην Ουάσιγκτον, εκτός εάν η κυβέρνηση προβεί σε αλλαγές, μια είδους πίεσης στην οποία οι αδελφοί Κάστρο πάντα αντιδρούσαν σθεναρά.
Ο Ντε Λαουρέντις ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Αβάνα όταν αυτή αναβαθμίστηκε σε πρεσβεία τον Ιούλιο του 2015, και προτάθηκε από τον Ομπάμα για πρεσβευτής. Ο δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ περιέγραψε τον Ρόουντς ως “τον κύριο συνομιλητή του Λευκού Οίκου με την κουβανική κυβέρνηση” για την ομαλοποίηση των σχέσεων.
Πολλοί ηγέτες της αριστεράς στη Λατινική Αμερική, μεταξύ των και ο Μαδούρο καθώς και ο βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες, ταξίδεψαν στην Κούβα για να συμμετάσχουν στην τελετή στον ίδιο χώρο που κάποτε ο Κάστρο ενέπνεε τα πλήθη με μαραθώνιας διάρκειας ομιλίες.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανατίναξε σιδηροδρομική γραμμή στη… Σιβηρία

Σαμποτάζ μέσα σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο ισχυρίζεται ότι…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων – Το στοίχημα για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του…

1 Δεκεμβρίου 2023

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στα σχολεία τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που…

1 Δεκεμβρίου 2023

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους

Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e–ΕΦΚΑ, με στόχο την…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Ντρέπομαι πάρα πολύ» – Τι λέει μαθήτρια που είδε συμμαθητές της να διακινούν ψεύτικες γυμνές της φωτογραφίες

«Είναι πολύ άβολο. Ξέρω ότι την έχουν δει πολλά άτομα και ντρέπομαι πάρα πολύ για…

1 Δεκεμβρίου 2023