Τοπικά

Στην ποιότητα ανταλλακτικών τα αίτια πτώσης του «Απάτσι» από το Στεφανοβίκειο 

Στην ποιότητα των ανταλλακτικών που χρησιμοποιούνται από την Αεροπορία Στρατού, αναζητεί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές το ΓΕΣ τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου «Απάτσι», στη διάρκεια της άσκησης «Σάρισα 2016», στον κόλπο του Ορφανού στην Χαλκιδική.

Τα εν λόγω ανταλλακτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι μεταχειρισμένα, καθώς προέρχονται από «κανιβαλισμένα» ελικόπτερα του εξωτερικού, με συνέπεια κανένας από τους τεχνικούς της Αεροπορίας Στρατού να γνωρίζει πόσο (ώρες πτήσης) και πού έχουν χρησιμοποιηθεί αυτά.
Στο μεταξύ, δηλώσεις για την εκπαίδευση των χειριστών των ελικοπτέρων «Απάτσι» έκαναν σε γνωστή ιστοσελίδα με στρατιωτικά θέματα δύο από αυτούς, πριν το ατύχημα στην Χαλκιδική και στη διάρκεια του «Athens Flying Week» στην Τανάγρα. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν δύο χειριστές, που υπηρετούν στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο, η εκπαίδευση είναι σκληρή και κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς αφενός έχουν κοπεί τα “περιττά” σε όλες τις Μονάδες για εξοικονόμηση χρημάτων, αφετέρου έχουν περικοπεί και οι μισθοί των στρατιωτικών, σχεδόν 40%.
Παρόλα αυτά, η προσπάθεια να διατηρηθεί υψηλό το επίπεδο ασφαλείας και το επίπεδο της διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων, είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Το πιο σημαντικό για την ασφάλεια των χειριστών δεν είναι τόσο το ίδιο το ελικόπτερο, όσο η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν ο ένας στον άλλον. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι τυφλή, για να έχουν μια ασφαλή προσγείωση. «Πρέπει να εμπιστεύεσαι τη ζωή σου στον άλλον, για να έχεις μια ασφαλή προσγείωση», λένε χαρακτηριστικά οι Ν. Β. και Ζ. Δ. «Η απογείωση είναι προαιρετική, η προσγείωση όμως είναι υποχρεωτική», είναι το αγαπημένο τους απόφθεγμα.
«Η εμπειρία είναι κάτι που κτίζεται μέσα από ένα γκρουπ ασκήσεων, καθήκοντα και επιχειρήσεις αλλά και μέσα από την εμπειρία των παλαιότερων, που βάζουν τα θεμέλια της εκπαίδευσής σου», υποστηρίζει ο ένας χειριστής, ενώ, ο άλλος συμπληρώνει: «Το πιο σημαντικό από όλα και αυτό που λένε πάντα σε κάθε πτήση οι πιλότοι, είναι οι ασφαλείς προσγειώσεις. Η καλή προσγείωση είναι πιο σημαντική και από την απογείωση. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι πιλότοι μεταξύ τους λένε «Καλή προσγείωση». Έχουμε χρέος να προσγειωθούμε με ασφάλεια στο έδαφος και στην οικογένειά μας».
Αργίες, Σαββατοκύριακα και Χριστούγεννα δεν υπάρχουν στην ουσία για τους χειριστές. Η μονάδα 365 μέρες τον χρόνο κάνει επιχειρησιακή εκπαίδευση. Όταν μια ομάδα αναλαμβάνει μια συγκεκριμένη άσκηση για παράδειγμα, είναι και πρέπει να είναι αφοσιωμένη.
«Είμαστε ο ορισμός του ψωμί και αλάτι», αναφέρουν. Γνωρίζονται πάνω από 11 χρόνια μεταξύ τους, καθώς έχουν πετάξει πολλές φορές στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης. «Γιατί το να πετάς με κάποιον νύχτα , 3 η ώρα τα χαράματα σε άσκηση, ουσιαστικά σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι την ζωή σου στον άλλον», τονίζουν.
Στο «Απάτσι» δεν βλέπεις καν τον άλλον, επειδή είναι ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω, για αυτό ακριβώς η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική. Η εικόνα που δίνουν, είναι τρομερή. Στηρίζεται ο ένας στον άλλον. Δεν είναι υπερβολή ότι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον απόλυτα. Επιπλέον, με τον ίδιο τρόπο εμπιστεύονται και τον τεχνικό, που συντονίζει το ελικόπτερο. Γιατί ακόμα και ο τεχνικός, που τους δίνει το ανταλλακτικό στην ομάδα, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προσγείωση.
Επιπλέον, τονίζουν ότι η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού, δεν έχει ως περιοχή ευθύνης ένα νομό, αλλά ολόκληρη τη χώρα, γεγονός το οποίο προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη στο έργο της. Μπορεί να επιχειρεί από τα βόρεια σύνορα, μέχρι τα νότια, τα δυτικά και τα ανατολικά. Δηλαδή ελικόπτερα όλων των ειδών από τα Σινούκ μέχρι και τα «Απάτσι», γενικά όλος ο στόλος, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να βρεθούν από το πιο βορειοανατολικό σημείο μέχρι οπουδήποτε…
Για το αν έχουν «καρδιοχτυπήσει» ποτέ από φόβο εν ώρα επιχειρησιακής πτήσης σε «Απάτσι» επισημαίνουν ότι σημασία δεν έχει πόσες φορές έχει γίνει αυτό και πόσο συχνά, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχουν 3 στήλες δύο μέτρων στο Στεφανοβικείο, η οποία τρίτη στήλη σιγά σιγά γεμίζει… Για αυτό ακριβώς το λόγο η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί σε μια ασφαλή πτήση και φυσικά για μια ασφαλή προσγείωση. Ψυχραιμία, εμπιστοσύνη και ηρεμία δηλώνουν ότι είναι το μυστικό, γιατί ο φόβος δεν πρέπει ποτέ να είναι η πυξίδα σου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το