Τοπικά

Στην Ουγγαρία το 4ο Γυμνάσιο Βόλου – Μύηση σε μια νέα μέθοδο διδασκαλίας

Το 4ο Γυμνάσιο Βόλου στα πλαίσια του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2016-2018, με τίτλο «Let’s take a CLIL L.E.A.P» ταξίδεψε στην πόλη Téglás της Ουγγαρίας για το διάστημα 25-29/9/2017 πραγματοποιώντας την 3η διακρατική συνάντηση του προγράμματος που υλοποιεί το Γυμνάσιο. Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές σχολείων από την Τσεχία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και φυσικά την Ουγγαρία και την Ελλάδα. To πρόγραμμα εστιάζει στην εκμάθηση μαθημάτων με τη μέθοδο CLIL που στην ουσία είναι μια μέθοδος ενσωμάτωσης της διδασκαλίας του περιεχομένου ενός μαθήματος με ταυτόχρονη εκμάθηση ξένων γλωσσών και συγκεκριμένα της Αγγλικής Γλώσσας.

Η πόλη Téglás βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας το Debrecen. Η ομάδα των μαθητών που επισκέφτηκε την Ουγγαρία αποτελούνταν από τους Αυλογιάρη Ευανθία, Κουλούρη Νικολίνα και Μαυρομιχάλη Γιώργο. Οι καθηγητές που συνόδευσαν τους μαθητές ήταν η κ. Μόσιαλου Ελένη, η κ. Ηλιάδου Ιωάννα και ο διευθυντής του σχολείου κ. Βαρνάβας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα CLIL στο σχολείο της Ουγγαρίας, να επικοινωνήσουν σε αυθεντικές- ρεαλιστικές καταστάσεις, να ανακαλύψουν νέους τρόπους μάθησης, να γνωρίζουν Ευρωπαίους συμμαθητές τους, τις συνήθειές τους, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις τους και να κατανοήσουν καλύτερα τις πολιτιστικές τους αξίες. Επιπλέον οι καθηγητές που συμμετείχαν μπόρεσαν να μοιραστούν, να συγκρίνουν, να συζητήσουν και να δοκιμάσουν νέες παιδαγωγικές μεθόδους, προκειμένου να βελτιωθεί ο αντίκτυπος της διδασκαλίας τους. Σύμφωνα με τη συντονίστρια του προγράμματος και υποδιευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Βόλου κ. Μόσιαλου Ελένη «στόχος του έργου μας είναι να αναπτύξουν οι μαθητές μας κοινωνικές και συναισθηματικές ξένες γλωσσικές δεξιότητες μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων και ανταλλαγής εμπειριών και μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να επωφεληθούμε πολύ από την ποικιλομορφία μας για την παραγωγή αποτελεσμάτων υψηλής ποιότητας. Η διδασκαλία ξένων γλωσσών αποτελεί σήμερα μια από τις πιο συναρπαστικές προκλήσεις για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Επίσης, υπάρχει μια γενική τάση σε όλη την Ευρώπη να καταβάλλει όλο και περισσότερες προσπάθειες στην εκμάθηση γλωσσών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε οι μαθητές μας να έχουν καλύτερες ευκαιρίες μάθησης ξένων γλωσσών. Επιπλέον, η διδασκαλία ξένων γλωσσών δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την πρακτική χρήση τους. Η μέθοδος CLIL θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε τις συνδέσεις μεταξύ της γλώσσας και του συγκεκριμένου περιεχομένου με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της γλωσσικής αποδοτικότητας στους μαθητές. Χάρη σε αυτό το έργο, αυτή η συνεργασία δεν φτάνει μόνο στα σχολεία μας, αλλά και πέρα από τα σύνορά μας και θα φέρει μια ευρωπαϊκή διάσταση στα μαθήματα, τα σχολεία και ακόμη και τις κοινότητες».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το