Ελλάδα

Στην Ουάσιγκτον οι Ελληνες μαγείρεψαν… ειρηνικά

mageiriki

Συμπόσιο για τη Διπλωματία της Κουζίνας με τίτλο «Ειρηνοποιός Κουζίνα: Κάνε Φαγητό, όχι Πόλεμο» διοργάνωσε στις 7 Μαϊου, 2015 στην Ουάσιγκτον το Ελληνικό ‘Ιδρυμα Πολιτισμού που εκπροσωπείται στις ΗΠΑ από την κ. Ζωή Κοσμίδου, στο πλαίσιο της προεδρίας του, των Εθνικών Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης (EUNIC).

Η διοργανώτρια του Συμποσίου, Ζωή Κοσμίδου η οποία εκτός από το ΕΙΠ, εκπροσώπησε και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας τις στρατηγικές που εφαρμόζουν μέσα από κοινά πολιτιστικά προγράμματα για τη προώθηση του τουρισμού, της κουζίνας και των προϊόντων τους. Ειδικότερα, μίλησε για την υγιεινή ελληνική κουζίνα, διατροφή και προϊόντα από την εποχή του Ιπποκράτη καθώς και για τον συμβολισμό του Συμποσίου στον ελληνικό τρόπο ζωής.

Η Διπλωματία της Κουζίνας ή Γαστροδιπλωματία, είναι ένας ανερχόμενος τομέας στις Διεθνείς Σχέσεις που χρησιμοποιεί τη δύναμη του φαγητού ως επικοινωνιακό μέσο για την ειρηνική συνεύρεση με την πρόληψη και αποφυγή συγκρούσεων. Την πρωτοβουλία της γαστροδιπλωματίας την ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2012 η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον.

Μέσα από τις παρουσιάσεις των ομιλητριών διερευνήθηκαν οι τρόποι που οι κυβερνήσεις, οργανισμοί και ιδιώτες εργάζονται για να επιτύχουν την ειρηνική συνεύρεση διαφορετικών πολιτισμών και την αποφυγή συγκρούσεων. Επίσης, το πως μπορεί η γαστροδιπλωματία να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στις διαδραστικές σχέσεις εντός της κοινωνίας των πολιτών. Τέλος, πως ως ανερχόμενος αυτός ο τομέας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά από ηγέτες και ιδιώτες και να παίξει σημαντικό ρόλο στη διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.

πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το