Ελλάδα

Στην Κύπρο Τσίπρας και Κοτζιάς – Συντονισμός Λευκωσίας και Αθήνας για τις επόμενες κινήσεις

Σήμερα θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος πέραν από τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, θα δει και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Την Τρίτη ενόψει της Τριμερούς με το Ισραήλ θα βρίσκεται στην Κύπρο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία θα συζητήσουν τρόπους συντονισμού των κινήσεων όσον αφορά την εξωτερική πολιτική απέναντι στην Άγκυρα, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξει προγραμματισμός για τις Τριμερείς συναντήσεις.

Αρχίζουν τον συντονισμό για τις επόμενες κινήσεις

Η αρχή των επαφών Κύπρου- Ελλάδας θα γίνει σήμερα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, θα υποδεχτεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Νίκο Κοτζιά.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι στο επίκεντρο των διευρυμένων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών θα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς επίσης ζητήματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιφερειακά ζητήματα και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Θα προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και με το πέρας των διευρυμένων διαβουλεύσεων θα ακολουθήσει κοινή Διάσκεψη Τύπου. Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης, θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε ομιλία του χθες κατά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του 1964 Δημήτριου Χάματσου, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ αύριο στη Λευκωσία, είπε πως αυτή αποδεικνύει ότι ο προσανατολισμός της χώρας μας και της πολιτικής μας είναι εκείνος της συνεργασίας, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με πυξίδα το αμοιβαίο όφελος.

«Μέσα από μεθοδευμένη στρατηγική η Κύπρος έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα ολόκληρο πλέγμα τέτοιων τριμερών συνεργασιών με όλα σχεδόν τα γειτονικά κράτη, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, έπονται και άλλες. Ενώ σταδιακά διαγράφεται και η τάση τετραμερών ή και πολυμερών συνεργασιών.

Τέτοιο είναι το δείγμα γραφής που προβάλλουμε απέναντι στην επιθετική και έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην «πολιτική της κανονιοφόρου» που τη φέρνει αντίπαλο με όλους τους γείτονές της», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος μίλησε για προσεκτικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες μετέτρεψαν την Κύπρο, παρά το μικρό της μέγεθος, σε αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα συνεργασίας και παράγοντα ασφάλειας.

«Μέσα από αυτό το πλέγμα συνεργασιών που ενισχύει τη χώρα μας και βασισμένοι πάντα στο διεθνές δίκαιο που κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τους φυσικούς μας πόρους, θα αντιμετωπίσουμε και απειλές ή άλλες επιθετικές επινοήσεις», κατέληξε.

Στην τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ αύριο στη Λευκωσία, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ χθες.

«Την Τρίτη θα πάω στη Λευκωσία για την τέταρτη συνάντηση με τους ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας και θα συζητήσω μαζί τους μια σειρά θεμάτων, πρωτίστως δε τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας προς την Ιταλία», ανέφερε.

Μηνύματα προς Ακιντζί

Η κυβέρνηση έστειλε χθες για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα μηνύματα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. «Εμείς έχουμε ένα λόγο παραπάνω να επικαλούμαστε το πλαίσιο με τις βασικές αρχές, γνωστό ως Πλαίσιo Γκουτέρες, όπως το διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας πέρσι στην Ελβετία, διότι για πρώτη φορά με σαφήνεια τα Ηνωμένα Έθνη προσδιόρισαν την επίλυση του Κυπριακού ως διαδικασία που θα κάνει την Κύπρο ένα κανονικό κράτος, χωρίς ξένες εγγυήσεις και παρεμβάσεις και χωρίς ξένους στρατούς», δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, εκτός των άλλων ζητημάτων, λύση του Κυπριακού σημαίνει κατάργηση των εγγυήσεων-παρεμβάσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού της Τουρκίας.

«Γιατί, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, ασφάλεια όλων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ασφάλεια μας είναι η λειτουργία και εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου διερωτήθηκε αν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι για να είναι εφικτή η επανένωση της πατρίδας μας πρέπει να φύγει από τη μέση ο τουρκικός κατοχικός στρατός, ή κατά πόσο χρειάζεται να αποδείξουμε ότι, προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα μια ομοσπονδιακή λύση, θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στα πραγματικά συμφέροντα της Κύπρου χωρίς να αλλοιώνει την εικόνα κάποιος έλεγχος της Άγκυρας μέσω εγγυήσεων ή άλλων τρόπων.

«Την ώρα που ακούμε από την άλλη πλευρά να κάνουν λόγο για «σχέδια βήτα» και να προσπαθούν να συμπαρασύρουν το Κυπριακό εκτός των Η.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά με την επιμονή μας σε διάλογο κάτω από την αιγίδα των Η.Ε., με την επανέναρξη των συνομιλιών και με δεδομένο το Πλαίσιο Γκουτέρες», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως εάν κάτι μπορεί να αλλάξει, εάν η τουρκική πλευρά εγκαταλείψει εκείνη την αρνητική στάση και την πρόθεση να διαιωνίσει τον έλεγχό της πάνω στη χώρα μας ακόμα και μετά από μια συμφωνία, αυτό θα πρέπει να εκδηλωθεί ρητά μέσα από τη διαπραγμάτευση που επιζητούμε, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

Πηγές: ΚΥΠΕ, Ο Φιλελεύθερος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το