Τοπικά

Στην κατάψυξη… τα δείγματα εγκεφάλων νεκρών ζώων από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα

Νεκρά ζώα στο Αλιγαρόρεμα
Νεκρά ζώα στο Αλιγαρόρεμα

Κανένα από τα δείγματα που ελήφθησαν από τους εγκεφάλους των 583 νεκρών αιγοπροβάτων και βοοειδών, τα οποία συγκεντρώθηκαν στη Μαγνησία από τις αρχές Οκτωβρίου 2014 και οδηγήθηκαν για καύση, δεν έχει αποσταλεί μέχρι σήμερα για εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Τα 574 δείγματα βρίσκονται στις καταψύξεις των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα και τα υπόλοιπα εννέα στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, στο Βόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν απέστειλε τα δείγματα προς εξέταση στο ειδικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο στα Ιωάννινα, καθώς έχει συγκεντρωθεί πληθώρα δειγμάτων απ’ όλη την Ελλάδα και δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει εξασφαλιστεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να πληρωθεί η εταιρεία μεταφοράς. Σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην e-thessalia.gr ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Λιάνος, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία υπογραφής σύμβασης με το νέο ανάδοχο υπηρεσιών ταχυμεταφοράς, ώστε να απσταλούν τα δείγματα για εξέταση σε Κτηνιατρικό Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, στη Μαγνησία τον Οκτώβριο του 2014 συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν για καύση 233 πρόβατα και ένα βοοειδές, το Νοέμβριο 331 πρόβατα, το Δεκέμβριο τέσσερα αιγοπρόβατα και πέντε βοοειδή και τον Ιανουάριο 2015 οκτώ αιγοπρόβατα και ένα βοοειδές. Η σημαντική μείωση του αριθμού των νεκρών ζώων οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον έχει εξαλειφθεί, για φέτος τουλάχιστον, η ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού.
Η εταιρεία “Καύσις” που αναλαμβάνει να συγκεντρώνει και να μεταφέρει τα νεκρά ζώα για καύση, είναι υποχρεωμένη από τη σύμβασή της να αφαιρεί τους εγκεφάλους και να τους παραδίδει συσκευασμένους στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, η οποία ισχύει από 1/1/2015. Προηγουμένως, όλοι οι εγκέφαλοι παραδίδονταν στην Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας στη Λάρισα.
Ο κ. Λιάνος ανέφερε ότι οι εννέα εγκέφαλοι από νεκρά ζώα που συγκεντρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 βρίσκονται ακόμη σε κάποιο καταψύκτη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής γιατί ακόμη το Τμήμα Προμηθειών της Π.Ε. δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης με το νέο ανάδοχο υπηρεσιών ταχυμεταφοράς. “Αυτό θα γίνει αφού η Οικονομική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει σύντομα, εγκρίνει το νέο ανάδοχο”, ανέφερε. Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν σταλεί ακόμη για εξέταση τα δείγματα εγκεφάλων που βρίσκονται στην Περιφέρεια, σημείωσε οτι δεν γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι η όλη διαδικασία δεν πρέπει ν’ ανησυχεί τους κτηνοτρόφους οι οποίοι αποζημιώνονται κανονικά για τα νεκρά ζώα τους. Για τα μεν αιγοπρόβατα από 18 μηνών και άνω με το ποσό των 30 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο και με 120 ευρώ για κάθε βοοειδές από 24 μηνών ή 48 μηνών. “Είτε από την εξέταση του εγκεφάλου αποδειχθεί ότι το ζώο πάσχει από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, είτε όχι, ο κτηνοτρόφος αποζημιώνεται. Εμείς τα στοιχεία τα χρειαζόμαστε για να παρακολουθούμε την πορεία της ασθένειας”, εξήγησε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το